2011-07-29 13:28:00

Kako se urušilo carstvo Inka?

Carstvo Inka posljednje je od velikih južnoameričkih indijanskih civilizacija. Ta su društva bila toliko dugovječna i tajnovita koliko i njihove veličanstvene utvrde koje su i danas sačuvane. Ipak, carstvo Inka razmjerno je kratko trajalo. Osnovano je svega nekoliko godina prije rođenja Columba (1451.) i trajalo malo duže od sto godina. Prava je tajna kako su Inke toliko toga postigle u tako kratkom vremenu.

Počeli su kao skupina stanovnika u Andama koji su napustili svoje malo selo i osnovali grad Cuzco na jugu današnjeg Perua. Grad je prerastao u snažnu grad-državu koja je napadala i potlačila okolna plemena. Oko njihovih poglavica - Inka, po kojima je carstvo kasnije dobilo naziv, stvoren je takav kult da su proglašeni božanstvom.

Sin osmog Inke Pachacuti izgradio je cestovnu mrežu dugu tisuće kilometara s tunelima i mostovima. Uz njih su građene postaje u pravilnim razmacima koje su služile da vlast u jednom danu može otposlati vijest na udaljenost od 250 km.

Inke su to postigle bez uporabe konja i kotača: glasnici su trčali između postaja, a kako nisu imali razvijeno pismo, glasnici su se morali oslanjati na pamćenje poruka i podsjetnika u obliku zauzlanog užeta - quipua.

Ono što je sve to omogućilo je brojna radna snaga. Služenje poglavaru bilo je dobrovoljno, a smatralo se religioznom i društvenom dužnošću.

Rezultati su dojmljivi: Machu Picchu izgrađen je na vrhu planine okružen poljima sa zemljom donesenom uzbrdo na leđima. Svaki muškarac morao je nastavljati zanimanje svojeg oca. Nitko od Inka nikada nije gladovao, jer je međusobna pomoć bila izdašna, a hrana se čuvala u skladištima za slučaj gladi.

Radilo se o stabilnom, iako autoritarnom društvu. Neočekivana smrt posljednjeg vladara dovela je do rata između njegova dva sina. Prije nego što se saznalo tko je pobjednik, već su ih zarobili i ubili španjolski osvajači.

Bez poglavara, cijeli se sustav carstva Inka urušio gotovo odjednom.

 

Tekst je prenesen s Internetskih stranica Hrvatske radiotelevizije.


www.skole.hr