2011-09-02 13:45:27

25 FPS - internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa

Sedmo izdanje 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, održavat će se od 20. do 25. rujna u zagrebačkom Kinu SC. Bogati festivalski program podijeljen je u pet cjelina: Konkurencija, Žiri predstavlja, Hrvatski fokus, Expanded Cinema -  što su ujedno i stalni festivalski programi kojima je ove godine pripojen novitet, Kino 16. Svi programi sedmog 25 FPS-a besplatni su.

Selektorice Mirna Belina, Sanja Grbin i Marina Kožul iz 1200 prijavljenih filmova odabrale su 33 naslova koja pružaju uvid u aktualne trendove i dostignuća suvremene eksperimentalne produkcije.

U sklopu festivalskih programa prikazat će se i šest radova hrvatskih autora - 'K17' Zlatka Kopljara u konkurenciji, a 'Nogomet' Ane Hušman, 'Pustara' Ivana Faktora, 'The Spectres of Veronica' Dalibora Barića, 'Violence expérimentale' Vladimira Kanića te 'Oio' Josipa Šćureca u programu Hrvatski fokus.

O pobjednicima će odlučivati tročlani žiri u sastavu američkog filmaša Bena Russella, austrijske grafičke dizajnerice i videoumjetnice Tine Frank te hrvatske kustosice Tanje Vrvilo, a svaki od njih predstavit će se i posebno kuriranim programima.

25 FPS će i dalje predstavljati niz audiovizualnih performansa u programu 'Expanded Cinema' i izbor iz recentne hrvatske eksperimentalne produkcije u 'Hrvatski fokus', a ove godine festival uvodi i novitet koji će garantirano nadražiti nepca ljubitelja eksperimentalnog filma. Radi se o programu 'Kino 16' sastavljenom od filmova čiji su se autori na originalan i provokativan način pozabavili novim i starim medijima te zamaglili granice među filmskim rodovima. Kako izgleda znanstveno-fantastični dokumentarac? Koliko radikalni u razotkrivanju ljudske intime mogu biti internetski clipovi? Ti hibridni naslovi odgovorit će vam na ova pitanja i potaknuti vas na mnoga druga.

Više informacija moguće je pronaći na internetskim stranicama festivala.

 

Vijest je prenesena s portala Culturenet.


www.skole.hr