2011-09-06 13:07:11

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2011.

U organizaciji Knjižnica grada Zagreba, Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice provodi se Nacionalni kviz za poticanje čitanja kojeg  rješavaju djeca u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske te djeca iz dijaspore.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja  prvi put se provodi on-line u knjižnicama za djecu i mladež diljem Hrvatske a putem knjižnica, škola i kulturnih društava i za hrvatsku djecu u susjednim zemljama. Početkom školske godine knjižnice i škole na svoje će e-mail adrese dobiti linkove na on-line upitnik i on-line plakat  kviza.

Knjižničari animiraju djecu za sudjelovanje u kvizu i organiziraju njegovo provođenje.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2011., organizira se u čast 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza i namijenjen je učenicima osnovne škole, a tema kviza je „Vesele zamke“.

Upute za djecu

Za ovogodišnji kviz djeca trebaju čitati knjige Grigora Viteza, najpoznatije slikovnice,  zagonetke, pjesme i igrokaz. Djeca trebaju čitati, rješavati zagonetke i odgovarati na pitanja tako da izaberu jedan od ponuđenih odgovora.

Kviz mogu po volji rješavati sve dok ga ne zaključe i odluče poslati. Potrebno se dobro pripremiti i ispunjavati pažljivo jer se kviz može poslati samo jedanput.

Kviz se može poslati s bilo kojeg računala, no obavezno je navesti ime narodne ili školske knjižnice kako bi mogli sudjelovati u izvlačenju. Upitnici u kojima nije navedeno ime  knjižnice neće biti uključeni u proces izvlačenja pobjednika. Za pomoć se moguće obratit svom knjižničaru.

Upitnici se šalju najkasnije do 25. listopada 2011.

Izbor i objava pobjednika

Svi točno popunjeni upitnici  s navednim nazivom narodne ili školske knjižnice bit će uključeni u izvlačenje koje će biti organizirano krajem listopada 2011. u Hrvatskom centru za dječju knjigu, tijekom Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga). Iz svake narodne i školske knjižnice izvlači se jedan pobjednik. Obavijesti o pobjednicima bit će objavljene 2. studenoga na web adresi http://www.kgz.hr/default.aspx?id=1621.

Obavijesti o pobjednicima bit će moguće dobiti i na telefonskom broju Odjela za djecu i mladež: +385 1 4694 370.

Nagrade i završna svečanost

Na svečanosti koja se odvija u okviru sajma knjiga Interliber , u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma, u četvrtak, 10. studenoga  u 12 sati održat će se izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada pobjednicima iz svih knjižnica koje su sudjelovale u kvizu. Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba odigrat će predstavu Grigora Viteza „Plava boja snijega“.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Knjižnica grada Zagreba.


www.skole.hr