2011-09-07 13:09:06

Zanimljivosti o bakterijama i voćnim muhama

S obzirom na veličinu, bakterije su  među najpokretljivijim živim bićima na Zemlji. Spiralne bakterije, spirohete, koje uzrokuju sifilis i krpeljnu groznicu, mogu u sekundi preplivati 100 puta veću udaljenost od veličine svojega tijela. Radi usporedbe, to bi bilo kao da čovjek pliva brzinom od 650 kilometara na sat.

Ovi mikroskopski rekorderi kreću se pomoću tankih bičeva koji se vrte poput propelera. Svaki od tih bičeva pokreće kemijska "turbina" smještena na mjestu gdje je bič spojen s bakterijskom staničnom stijenkom. Turbina se može pokretati različitom brzinom, te se može vrtjeti u oba smjera, omogućujući bakteriji da ubrzava, usporava ili mijenja smjer kretanja. Ovi kružni motori su jedinstveni, do danas na svijetu nije pronađeno ništa slično njima.

Voćne muhe (Family drosphilidae) pak narastu do 3.2 mm, imaju tamno prsište i crvene oči. Mogu preletjeti 11 kilometara za 24 sata. Svoje mjesto nalaze u kući tijekom cijele godine, a populacija im se povećava ljeti. Hrane se zrelim voćem, povrćem te proizvodima u raspadu.

Razmnožavaju se u vlažnim područjima gdje ima organske materije i ustajale vode. Njihov cijeli životni ciklus traje 25 dana. Rijetko i duže, a ovisno o životnim uvjetima i dostupnosti hrane.

 

Tekst je prenesen s internetskih stranica Hrvatske radiotelevizije.


www.skole.hr