2011-09-22 15:44:00

Noć istraživača 2011. - Rab, Slavonski Brod, Varaždin i Zagreb

Manifestacija Noć istraživača 2011. održat će se 23. rujna u Varaždinu, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Rabu u organizaciji Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.

Noć istraživača je manifestacija koja se održava u Europskoj uniji već od 2005. godine s ciljem da se istraživače približi široj javnosti kako bi se bolje upoznali i kako bi se postiglo njihovo bolje međusobno razumijevanje, da se mladima približi istraživačka profesija i da ih se time potakne za odabir zanimanja u znanosti te da se istraživačima podigne društveni ugled i time unaprijedi odnos s okolinom.

Moto Noći istraživača je "Istraživači su među nama", pri čemu se aludira na to da istraživači imaju probleme kao i ostali "obični" ljudi, imaju svoje hobije, obitelji, nade i snove, pa i razočarenja.

Noć istraživača usmjerena je prema najširoj javnosti, bez obzira na dob, stupanj obrazovanja, interese, ili društveni položaj. Organizatori manifestacije u različitim europskim gradovima samostalno planiraju aktivnosti prema vlastitim mogućnostima, lokalnim prilikama i senzibilitetu lokalne zajednice.

Noć istraživača obuhvaća približavanje znanstvenika širokoj javnosti putem diskusija i zajedničkih aktivnosti u opuštenoj atmosferi, sudjelovanja publike u radionicama, igrama, kvizovima i sličnim zabavno-edukativnim programima.

Noć istraživača je Europska inicijativa, pa se na svim lokacijama gdje se odvija manifestacija postavlja tzv. EU-kutić u kojem se posjetiteljima nude informativne brošure, ali se organiziraju i različite prateće edukativno-zabavne aktivnosti poput radionica, kvizova znanja, itd.

Program Noći istraživača 2011. je vrlo raznolik i obuhvaća dvije izložbe (znanstvene fotografije i dječjeg crteža), radionice, prezentacije, video-projekcije.

Program:

Rab Slavonski Brod Varaždin Zagreb

Detaljne informacije o projektu i događanjima dostupne su na internetskim stranicama Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska na http://www.progeo-croatia.hr/researchersnight.


www.skole.hr