2011-09-28 15:23:55

Obilježavanje Međunarodnog dana glazbe 2011.

Kulturnim programom u organizaciji Međunarodnog centra za usluge u kulturi i Instituta hrvatske glazbe 30. rujna i 1. listopada obilježit će se Međunarodni dan glazbe. Program će obuhvatiti koncerte, plesne točke, lutkarsko-igranu predstavu, prigodno obraćanje violinista Gorana Končara., a održavat će se u prostorima MCUK-a (B. Magovca 17, Zagreb).

Idejni tvorac Dana glazbe, slavni virtuoz na  violini Yehudi Menuhin (1916.-1999.), tijekom cijelog života je zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.
Posebno mu je bilo stalo do glazbeno-umjetničkog poticanja mladih. Njegova je omiljena rečenica glasila: "Iz neke glazbene škole obično ne izlaze kriminalci".

Sljedeći njegov primjer, od 1975. se glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada zato obraćaju upravo najmlađima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe, o njezinu mjestu u modernom životu ali i o idealima za koje se zalažu UNESCO i njegovo posebno tijelo International Music Council – IMC. Ono predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na polju glazbe.

Program obilježavanja Međunarodnog dana glazbe može se pronaći na internetskim stranicama Međunarodnog centra za usluge u kulturi.

 

Vijest je prenesena s portala Culturenet.


www.skole.hr