2011-09-30 14:03:00

Dječji tjedan 2011.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine započinje u ponedjeljak, 3. listopada i završava u nedjelju, 9. listopada 2011. godine.

Ciljevi Dječjeg tjedna jesu:

usmjeriti pozornost najšire javnosti na potrebu ostvarivanja prava djeteta i na potrebu provedbe odabranih aktivnosti s djecom i za djecu organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe sa stvaralačkim aktivnostima djece i za djecu pokrenuti u lokalnim zajednicama nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece poticati volonterski, stručni i društveni rad odraslih s djecom, aktivnu participaciju djece u aktivnostima i životu lokalne zajednice te i u šire.

Predloženo je da moto Dječjeg tjedna i dalje bude lijepa i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci:

Ljubav djeci prije svega!

A dodatno u javnosti se ističe i poruka, koja izražava glas djece:

Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

Dječji tjedan tradicionalno, dugi niz godina, neposredno iniciraju i provode osnovna Društva Naša djeca u gradovima i općinama Hrvatske. Ona osmišljavaju, pripremaju i nastoje uzorno provesti odabrane programske aktivnosti s djecom i za djecu.

I brojne druge udruge, ustanove i koordinacijski odbori akcije Gradovi i općine-prijatelji djece, zajedno s DND ili samostalno, nastoje obogatiti sadržaje za djecu u Dječjem tjednu.

Među aktivnostima koje se provode u Dječjem tjednu ističu se osobito ove:

prvog dana Dječjeg tjedna, u podne na glavnom trgu ili nekom drugom prikladnom mjestu djeca i odrasli zajedno upućuju poruku mota Dječjeg tjedna ili neku drugu odabranu poruku djece odraslima posjeti delegacija djece i članova DND-a gradonačelniku, odnosno načelniku općine, kada se iskazuju mišljenja i prijedlozi što da se za djecu učini u narednoj godini organiziraju se javne radionice na kojima se djeca i prisutni upoznaju s ciljevima i mogućnostima koje pruža život u Europskoj uniji provode se humanitarne akcije „Djeca djeci“, održavaju prigodne priredbe i izložbe, zabavne igre i nagradni kvizovi, prikazuju dječje vještine i spretnosti, dječji sajam, održavaju sjednice Dječjih vijeća te još puno drugih različitih aktivnosti koje odaberu i smisle djeca i odrasli u okviru Dječjeg tjedna, od 14. do 16. listopada 2011. u Varaždinu se održava središnja, 17. godišnja Smotra dječjeg stvaralaštva, na kojoj će nastupiti preko 1000 djece iz gradova i općina Hrvatske u organizaciji Saveza DND Hrvatske i Društva Naša djeca Varaždin.

Više informacijao Dječjem tjednu i adrese pojedinih organizatora u gradovima i općinama Hrvatske mogu se dobiti u Savezu DND Hrvatske.

Kontakt:

Zagreb, Amruševa 10 Telefon: +385 1 49 22 959, +385 49 22 957 Faks: +385 49 22 975 e-mail: info@savez-dnd.hr www.savez-dnd.hr

www.skole.hr