2011-09-29 15:19:50

Prve Svjetske umjetničke igre u Hrvatskoj u svibnju 2013.

Nakon više od sto godina, otkako se održavaju moderne Olimpijske igre, isključivo usmjerene na sport, došlo je vrijeme i za kreativce diljem svijeta. Tako će se u svibnju 2013. godine, tijekom petnaest dana, u više hrvatskih gradova (Vukovar, Ludbreg, Križevci, Osijek itd.) održati prve Svjetske umjetničke igre, odnosno “World Art Games”.

U neobičnim „igrama“, sudjelovat će odabrane ekipe zemalja sudionica te će predstavljati dosege u svim kategorijama stvaralaštva i umjetničkog izričaja. Bit će tu natjecanja u slikarstvu, keramici, skulpturama, filmu, glazbi, umjetničkom plesu, itd.

U projekt je zasada uključeno više od pedeset zemalja i održavat će se svake druge godine. Osim globalne promocije umjetnosti i kulture te napredovanja ideja o miru i toleranciji, misija projekta je pozvati sve zemlje svijeta da sudjeluju, bez obzira na rasu, vjeru i politička uvjerenja.

Važno je napomenuti da ekipa koja je osmislila ovaj svjetski projekt u međuvremenu nastavlja raditi. Od svih međunarodnih kulturnih razmjena, izložbi, seminara, umjetničkih kolonija i predstavljanja hrvatske kulture, vrijedi spomenuti njihovu zadnju organizaciju – međunarodnu slikarsku koloniju u Vukovaru. Na njihovu inicijativu, norveški nacionalni odbor, poklonio je Vukovaru fontanu u izvedbi poznatog kipara Haralda Oredama, a u protekle dvije godine organizirali su četrdesetak izložbi, primili su priznanje za rad od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te bilježenje u arhivu likovne umjetnosti.

 

Vijest je prenesena s portala Barkun.


www.skole.hr