2011-09-30 13:08:39

Literature in Flux: Vukovar

Trodnevni program u sklopu projekta Literature in Flux održat će se u Vukovaru, od 12. do 15. listopada. U sklopu Literarnog putovanja po Dunavu održat će se i Škola kreativnog pisanja, namijenjena učenicima srednjih škola i studentima. Program otvaranja predviđen je 12. listopada, u 15 sati, na brodu MS Stadt Wien, u vukovarskom putničkom pristaništu (BND - Brod na Dunavu).

Udruga Kurs (Split), zajedno s njemačkom mrežom Halma organizira literarno putovanje od Bugarske do Austrije,  gradovima koje povezuje Dunav. U projektu sudjeluje pedesetak gostiju – književnika, pjesnika, prevoditelja, kritičara, novinara i teoretičara. Tridesetodnevno putovanje riječnim kruzerom MS Stadt Wien, obuhvaća sedam zemalja, a završava nastupima u Beču u sklopu jesenskog literarnog festivala "Literature in Herbst". Tijekom plovidbe će biti organizirana čitanja, predstavljanja autora iz svih zemalja, projekcije tematskih filmova, poetske večeri, druženja s autorima, radionice i škole kreativnog pisanja, ploveća biblioteka, te diskusije sa stručnim temama.

Projekt ima za cilj postaviti riječi i priče u pokret, omogućiti im da još jednom pokrenu interkulturalne dijaloge na Dunavu i  povežu različite kulturne krajolike odijeljene granicama, a prirodno spojene Dunavom, u nova održiva partnerstva.

Hrvatski dio projekta organiziran je u Vukovaru. Kako je jedan od glavnih fokusa programa - pregled i diskusija o europskim nacionalnim  mitovima i kulturi sjećanja, Vukovar je najsimboličnija postaja ovog literarnog putovanja. Projekt održava kulturnu raznolikost i u svom trodnevnom programu će dati važan doprinos uzajamnom razumijevanju među narodima, te potaknuti nove prekogranične suradnje i razmjene ideja i znanja između umjetnika i kulturnih djelatnika.

U sklopu projekta na brodu MS Stadt Wien / Šetnica uz Dunav, održat će se Škola kreativnog pisanja, namijenjena učenicima srednjih škola i studentima. Voditelj je istaknuti hrvatski književnik, urednik, prevoditelj i komunikolog Ludwig - Ljudevit Bauer, a termini održavanja su:

12. listopada od 18:30 do 20 h 13.. listopada od 11 do 13 h.

Prijave se primaju do 10. listopada na skolakreativnogpisanja@gmail.com i janko.fanika@gmail.com ili na broj +385 91 598 2410.

Program je besplatan.

Projekt je financiran od strane Europske unije, pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

 

Više informacija na www.literature-in-flux.euwww.kurs.hr.

 


www.skole.hr