2011-10-05 12:38:25

Autobus Čudesna šuma u Virovitičko-podravskoj županiji - tjedan djeteta

U suradnji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Virovitičko-podravske županije  i Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije, Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije u razdoblju od 10. do 21. listopada 2011. godine, provest će niz radionica u predškolskim i školskim ustanovama na području Virovitičko-podravske županije.

Sadržaj radionica posvećen je temi obitelj i dijete, a planirane aktivnosti dio su plana provedbe  obilježavanja Tjedna djeteta 2011. godine u organizaciji Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije  čime će se obuhvatiti i provedba aktivnosti obilježavanja međunarodnih dana koji su vezani uz promicanje prava djece Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012 godine i Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava od 2008. do 2011. godine.

U provedbu radionica aktivno će biti uključeni i volonteri Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije koji će zajedno sa stručnim radnicama Obiteljskog centra Autobusom Čudesna šuma obilaziti predškolske i školske ustanove diljem županije i ugostiti djecu te provoditi planirane radionice.

Djeca će imati prilike sudjelovati u kreativnim radionicama, glumiti, čitati, pjevati, svirati, vježbati, crtati, učiti, raditi na računalu i otkriti što se sve skriva u jednoj Čudesnoj šumi.

Ciljevi

Ciljevi planiranih aktivnosti jesu:

Psihomotorni razvoj Predškolski uzrast djece- poticati djecu na razvoj koordinacije šake, hvatanja - motorički razvoj, ponašanja u skupini, posebnu pozornost obratiti na higijenu prostora i očuvanje zdravlja, poštivanje i dogovaranje pravila ponašanja. Školski uzrast djece- kroz izmjenu aktivnosti, uvježbavati korištenje računala, motoričkog razvoja, fine motorike i organizacije vremena. Socio-emocionalni razvoj - poticati i osposobljavati djecu da se prilagode novoj sredini, predložiti i pomoći u organizaciji aktivnosti izvan vlastite obitelji. Predškolski uzrast djece - uspostavljanje pravila ponašanja unutar skupine, pravila ponašanja za vrijeme boravka u autobusu, jačanje dječjeg samopouzdanja, upoznavanje novih prijatelja,druženje i organizacija slobodnog vremena. Školski uzrast djece- uspostavljanje pravila ponašanja unutar skupine, pravila ponašanja za vrijeme boravka u autobusu, jačanje dječjeg samopouzdanja, upoznavanje novih prijatelja,druženje i organizacija slobodnog vremena, upoznavanje novih sadržaja i novih igara, razgovor o Konvenciji UN-a o pravima djece. Spoznajni razvoj - prigodnim tekstovima, kroz igru i istraživanje proširivati dječje spoznaje; izborom aktivnosti omogućiti djeci da stečena znanja primjene u praksi i iskustveno učenje. Predškolski uzrast djece- upoznavanje djece sa Konvenciji UN-a o pravima djece,igranje prigodnih igara i usvajanje sadržaja Konvencije, razgovor o Tjednu djeteta Školski uzrast djece-- upoznavanje djece sa Konvenciji UN-a o pravima djece,igranje prigodnih igara i usvajanje sadržaja Konvencije, razgovor o Tjednu djeteta, poticanje na dijalog,razmjenu iskustava i već prije usvojenih znanja. Govor, komunikacija i stvaralaštvo - poticati bogaćenje dječjeg rječnika, poticati promatranje,uočavanje i zaključivanje,razvijati dječje likovno,dramsko i glazbeno stvaralaštvo,učenje osnovnih komunikacijskih vještina(kako izraziti svoje mišljenje i stav...), aktivno slušanje, diskusija; poticati dječju radoznalost i usvajati osnove informatičke pismenost.

 

Raspored provedbe projekta Autobus "Čudesna šuma" dostupan je na internetskim stranicama Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije.

 


www.skole.hr