2007-09-19 00:00:00

E-learning akademija
E-learning se često spominje kao inovacija u obrazovanju koja je dobrodošla, često prisutna u obrazovnim sustavima bogatijih zemalja, gotovo imperativ i za nas. To je vjerojatno točno, no možemo li i trebamo li prihvatiti te pretpostavke bez dubljeg promišljanja o stvarnim izazovima i mogućim rizicima? Želimo li kopirati tuđa rješenja ili želimo biti spremni i sposobni i sami kreirati vlastiti proizvod i plasirati ga na tržište znanja?

Kad ima smisla poslužiti se gotovim proizvodom, a kada treba uložiti dodatni trud u izradu vlastitog? O svim ovim pitanjima raspravlja se u brojnim knjigama i člancima o e-learningu nastalima u posljednjih 15-ak godina, a na granici znanstvenih disciplina kao što su pedagogija, psihologija i informacijske znanosti formira se nova struka koja se bavi različitim aspektima e-learninga.

Da bi se i u Hrvatskoj moglo obrazovati na području e-learninga, CARNet je 2004. godine pokrenuo E-learning akademiju koja nudi tri različita jednogodišnja programa za buduće e-learning stručnjake: E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design. Kroz njih se može puno naučiti o strateškom planiranju e-learninga na nacionalnoj i institucionalnoj razini, o nastavnim strategijama u online nastavi kao i o planiranju i izradi online tečajeva.

Iako nastali u suradnji s profesorima s kanadskog sveučilišta University of British Columbia, programi se od 2005. godine izvode na hrvatskom jeziku. Veći dio nastave se odvija u virtualnom okruženju, uglavnom tako da polaznici čitaju odabrane stručne članke o e-learningu ili istražuju druge relevantne materijale i primjere, a nakon toga vode moderiranu diskusiju s ostalim polaznicima i zajedničkim tutorom putem online foruma. Ipak, tri puta u tijeku dvosemestralnog programa svi se polaznici i tutori okupe na radionicama u Zagrebu, kako bi se podržali i kontakti u stvarnom svijetu. Na ovaj je način programe E-learning akademije završilo oko 150 osoba, uglavnom zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom školstvu u Hrvatskoj. Željno očekujemo rezultate njihovog rada na području e-learninga, a do tada pozivamo i vas da se do 22. rujna prijavite na natječaj za stipendirano pohađanje E-learning akademije (ukoliko ste zaposleni u osnovnoj ili srednjoj školi u RH) ili do kraja rujna za redovnu prijavu. Više informacija potražite na http://www.carnet.hr/ela.


www.skole.hr