2011-10-27 15:06:35

Aktivnosti za djecu i mlade u narodnoj knjižnici Petra Preradovića Bjelovar

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar organizirano provodi različite programe namijenjene djeci i mladima. Pa tako svi zainteresirani imaju priliku kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme uz razne kreativne radionice koje se nude.

Igraonica u bolnici

Igraonica u bolnici održava se jednom tjedno, srijedom od 13 do 14:30 sati. Program se provodi kao suradnja sa Pedijatrijom - dječjim odjelom Opće bolnice, Bjelovar. Cilj je animacija bolesne djece koja leže na odjelu. Aktivnosti koje se provode su likovno izražavanje, obrada slikovnica, glazbeno izražavanje te igra s različitim društvenim igrama koje se nalaze na odjelu. Program vode knjižničarke Snježana Berak i Ivana Blažeković

Abeceda učenja

Abeceda učenja je program namijenjen djeci s poteškoćama u učenju. Zamišljen je kao spona između školskih zahtjeva i djetetovih mogućnosti. Kroz igru se razvija volja za učenjem, poboljšava pamćenje, koncentracija i inteligencija. Ciljevi programa su razviti vještine samokontrole, komunikacije, planiranja i organizacije, čitanja, pisanja i računanja te izgraditi samopouzdanje kod djeteta. Program vodi Vjeruška Štivić, knjižničarka.

Lektira kroz igru

Lektira kroz igru ili lektira na drugačiji način je program namijenjen učiteljicama i djeci nižeg školskog uzrasta. Provodi se u knjižnici u dogovoru s učiteljicama.

Svrha lektire je poticati zanimanje djece za čitanje i razvijati kulturu čitanja književno-umjetničkih tekstova. Lektirom na drugačiji način u knjižnici žele djecu i mlade zainteresirati za čitanje, kako bi čitanje doživjeli kao osjećaj veselja i ugode, a ne kao napor ili kaznu. Djecu treba uvjeravati da je čitanje temeljna sposobnost vrlo važna za učenje, osobni razvoj i vježbanje recepcije. Pri tom treba paziti da se čitanje ne nameće silom i da djecu ne optužuje što čitaju. Od čitanja treba napraviti aktivnost privlačnu samu po sebi i koja omogućuje djetetu da ugodno provede vrijeme.

Knjižničari kao kreatori satova Lektire na drugačiji način u knjižnicama žele djeci približiti pročitanu lektiru, navesti ih na promišljanje, potaknuti im znatiželju, te preko iskustvenog i emocionalnog doživljaja motivirati ih na čitanje te im pomoći svladati otpor prema lektiri odnosno knjizi.

Program vodi Vjeruška Štivić, knjižničarka.

Tell me more

Tell me more - program se provodi od listopada 2009. godine, jedanput mjesečno u trajanju od sat vremena, organizirano ili u dogovoru s nastavnicima engleskog jezika, a namijenjen je djeci nižeg školskog uzrasta (od 7 do 12 godina). Program vodi Branka Mikačević, knjižničarka.

Svijet kreativnosti

Svijet kreativnosti- program koji se provodi svaki drugi utorak od 17 do 18 sati, a namijenjen je djeci školskog uzrasta. Prednosti radionica: raznovrsnost, rad u malim skupinama (do 15-ero djece), različite teme i tehnike, vezanost uz godišnja doba u godini i različite blagdane i praznike tijekom godine. Radovi se obično predstave na izložbama.

Program vode knjižničarke Branka Mikačević i Ivana Blažeković.

Pričopričalice

Pričopričalice je program namijenjen starijem predškolskom i mlađem školskom uzrastu. Provodi se prema dogovoru s odgajateljicama i učiteljicama. Knjižničarke i volonteri odgajateljice, učiteljice, mame, bake, tate i djedovi pričaju pričoljupcima bajke i priče iz izbora domaće i svjetske književnosti za djecu. Nakon svake priče djeca iznose svoj doživljaj u likovnom stvaralaštvu.

Book fun club

Book fun club je osnovan 2003. godine pri Dječjem odjelu narodne knjižnice Petra Preradovića. Okuplja tinejdžere od 12 do 16 godina koji žele aktivno sudjelovati u raznima programima namijenjenim toj populaciji, ali i drugima.

Sastanak se održava jednom tjedno u trajanju od dva sata kada se dogovaraju ili provode razni projekti kao što su parlaonice, tribine za mlade, tematske izložbe, ankete, hit liste, scenske igre, kreativne radionice, radionice kreativnog pisanja…, a ponekad se samo brblja ili se smije. U Dječjem odjelu nalazi se i poseban prostor za tinejdžere pod nazivom Teen zona, koji su članovi Kluba sami uređivali. U njemu se nalaze knjige i časopisi za tinejdžere i glazbena linija s malom zbirkom CD-a te računala. Aktivni članovi Book Fun Cluba često dolaze u knjižnicu i pomažu u obavljanju svakodnevnih knjižničarskih poslova, a sudjeluju i u svim većim programima koji se provode u knjižnici. Jedan od zanimljivijih programa je Uberi priču gdje se sudjeluje kao animator.

Program vodi Vjeruška Štivić, knjižničarka.

 

Kontakt:

Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar Trg Eugena Kvaternika 11, 43 000 Bjelovar E-mail: info@knjiznica-bjelovar.hr    www.knjiznica-bjelovar.hr

www.skole.hr