2011-10-31 10:40:26

Pronađeni ostaci benediktinskog samostana?

Nakon otkrića starog popločenja supetarskog trga i zida kojim je bilo ograđeno dvorište pavlinskog samostana, svjetlo su dana, tijekom rekonstrukcije, ugledali i ostaci širokih zidova srednjovjekovnog objekta. Arheologinja Lara Orlić, iz Konzervatorskog odjela u Puli, ističe kako se pretpostavlja da je riječ o starijem, benediktinskom samostanu koji je prethodio pavlinskom.

Moguće je da se radi o benediktinskom samostanu ili jednom njegovom dijelu (gospodarska zgrada), a objekt se sastojao od nekoliko manjih prostorija, međutim zahtjevno je odrediti njegove konačne granice koje se, čini se, nalaze ispod sadašnjeg samostana. Pronađeni su ulomci keramike koji pripadaju starijem, tipično srednjovjekovnom razdoblju, koju obilježava gruba smeđa keramika, te renesansnom razdoblju s raznobojnom finom keramikom.

Ispred ulaza u današnju crkvu sv. Petra i Pavla čišćenjem površine "uskrsnuo je" lepezasti pločnik koji ukazuje da se nekadašnji ulaz u crkvu nalazio pola metra sjevernije. Uz sjevernu stranu cinktora (graničnog zida koji je služio i za obranu) u dubljem srednjovjekovnom sloju pronađena su četiri groba (s grobnim ostacima) koji su se u kasnijem razdoblju koristili kao kosturnice. Starinsko popločenje tijekom stoljeća se kontinuirano krpalo raznolikim tehnikama, što u konačnici danas izgleda dosta mozaično, da ne kažemo neuredno.

Zabilježena je, također, vertikalna tehnika slaganja kamenih ploča, karakteristična za uspone ili frekventne pravce.
 
Arheološki radovi neće potrajati još dugo. Slijedi dokumentiranje nalaza, zatrpavanje prostora trga te nastavak suvremenog popločavanja. Konzervatori su se s projektantima dogovorili da će se nalazi konzervirati, odnosno da će se podignuti planirana razina pločnika. Sačuvat će se ostaci cinktora na zapadnoj strani dvorišta, uz koje će se sagraditi suvremeni zid.

Tekst je prenesen s portala Culturenet.hr


www.skole.hr