2011-11-02 12:57:04

Internetski napadi na računala britanske vlade

Prema tvrdnjama čelnika britanske obavještajne službe GCHQ, na meti internetskih napada su računala britanske vlade ali i resursi tehnoloških i inženjerskih kompanija koji surađuju s vladom, a za napade se tradicionalno prozivaju Rusija i Kina.

Koordinatorica aktivnosti na polju internetske sigurnosti izjavila je da se do sada radilo o pokušajima krađe britanskih ideja i dizajna - od IT, obrane, inženjeringa i energetike, do ostalih industrijskih sektora - da bi se stekla konkurentska prednost zahvaljujući tajnim informacijama.

Vlada će povodom napada održati dvodnevnu konferenciju, a smatra se i da je međunarodna suradnja neophodna pa su u pomoć pozvane i američka državna tajnica, povjerenica Europske unije, osnivač Wikipedije i potpredsjednik Cisca.

Britansko ministarstvo obrane zabilježilo je više od tisuću cyber-napada tijekom prošle godine, a njih su pokrenule kriminalne skupine i strane obavještajne agencije. Ministar vanjskih poslova je u veljači objavio da su vladina računala bila zaražena virusom Zeus kojega je jedan zaposlenik pustio u sustav otvorivši e-mail koji je navodno stigao iz Bijele Kuće. No, e-mail je zapravo došao iz "neprijateljske obavještajne agencije".

Velika Britanija ima dva problema sa svojom informatičko-komunikacijskom infrastrukturom. Prvi je taj da je većina kritične infrastrukture u privatnim rukama a drugi je, prema mišljenju privatnih kompanija, da državne službe nerado dijele informacije koje bi kompanije mogle biti zanimljive stranim napadačima.

 

Vijest je prenesena s portala Večernjeg lista.


www.skole.hr