2011-11-07 15:12:10

Projekt BookCrossing pokrenut i u Hrvatskoj

BookCrossing, pokret u koji je uključeno više od milijun ljudi diljem svijeta stigao je i u sve sveučilišne knjižnice u Hrvatskoj. Tim povodom Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva zainteresirane na predstavljanje programa BookCrossing u sveučilišnim knjižnicama.

Predstavljanje će se održati 8. studenoga 2011. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Središnje predstavljanje održat će se u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, dok će se videokonferencijskom vezom uključiti sveučilišne knjižnice u Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu i Zagrebu.

Cilj ovog zanimljivog pokreta je razvijanje i populariziranje kulture čitanja. U svakoj sveučilišnoj knjižnici u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu postavljena su mjesta za BookCrossing. Posebno su označena i na njima korisnici knjižnice, ali i cjelokupna zainteresirana javnost mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te također uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati.

Nakon čitanja knjige se vraćaju u knjižnicu i stavljaju na mjesta koja su označena kao mjesta razmjene ili se prosljeđuju dalje svima kod kojih postoji interes za čitanjem.

BookCrossing je virtualni pokret nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 2001. godine, kada je pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com. Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama, načelo je BookCrossinga, čiji pristaše diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.

 

Više o BookCrossingu dostupno je na adresi http://www.bookcrossing.com/

 

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb.


www.skole.hr