2011-11-11 11:48:59

Projekt OPAli - opali fotku, opali video

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA pokrenula je projekt OPAli (opali fotku, opali  video). U sklopu projekta održat će se dvije radionice namijenjene učenicima osnovnih škola. U radionici stop-animacije Ane Hušman “Animiraj grad”  učenici će imati priliku upoznati stop-frame tehniku animacije. Pojasniti će se pojmovi 24/25 frejmova u sekundi, filmska traka, video traka, snimanje s fotoaparatom, mobitelom…

Polaznici će napraviti jednu zajedničku stop-frame animaciju kako bi se iskušali i u timskom radu i osnovama montiranja snimljenog materijala.

U drugoj, foto radionici fotografkinja Mare Milin odvest će učenike u potragu za zanimljivim motivima u centru grada. Za sudjelovanje u radionici potrebno je imati mobitel sa foto-kamerom.

Radionice se održavaju u središtu Zagreba s polazištem u Profil Megastore knjižari od 10 do 13 sati.

Zainteresirani se mogu prijaviti na  gordanakoscec@opa.hr.

Druga faza projekta nastavlja se objavom javnog Natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola, i to 25. studenog 2011. godine o čijim detaljima će javnost biti pravovremeno obaviještena.

O projektu OPAli

Projekt se sastoji od:

foto i video radionica pod vodstvom likovnih umjetnika, dizajnera i fotografa nagradnog natječaja koji će se uskoro moći pratiti  na posebno pripremljenoj web stranici izložbe (u virtualnom i stvarnom prostoru) sveg pozitivnog što će nastati kao rezultat ovog  projekta. Zašto OPAli?

Akcijom OPAli želi se ukazati na sveprisutnost vizualnih sadržaja koji se svakodnevno konzumiraju te na potrebe za kvalitetnijim vizualnim obrazovanjem. Ovog puta poseban je naglasak stavljen na upotrebu suvremenih tehnologija u  svakodnevnoj komunikaciji.

Mobiteli, iPodovi, iPhonei, prijenosna računala i ostali mobilni uređaji omogućuju brzu izmjenu informacija, ali i veliku mogućnost manipulacije audio i vizualnim sadržajima. Mnoštvo sadržaja koje razmjenjujemo ima naglasak upravo na vizualnom; dovoljno je pogledati samo Facebook stranice ili ponudu vizualnih simbola i grafičkih aplikacija na prosječnom mobitelu.

Trebamo li odgajati „pogled“ za smislenu konzumaciju ovih sadržaja ili je dovoljno snalaziti se među „ikonama“ na zaslonu ekrana?

Cilj ove akcije je ponovo skrenuti pozornost na važnost vizualnog obrazovanja u suvremenom društvu i na njegovu zanemarenost u hrvatskom školstvu.

 

Više informacija o projektu možete pronaći na adresi http://www.opali.org/


www.skole.hr