2011-11-11 12:44:05

Napravljen auto od jedne molekule

Električna su vozila u velikom valu zahvatila gotovo sve salone automobila u posljednjih nekoliko godina. Međutim, posljednji veliki novitet u razvoju tehnologije električnih vozila (EV) je - najmanje vozilo na svijetu - i vrlo teško će se koristiti za vožnju od kuće do posla.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj izradili su najmanje električno vozilo ikada stvoreno, čine ga četiri elektromotora i - molekula. Ako se ne može niti 'natankati', a kamoli voziti, postavlja se pitanje zašto stvoriti najmanje EV na svijetu? Ovaj uspjeh postat će temelj za daljni razvoj malih motora koji bi se jednog dana mogli koristiti za pokretanje nanostrojeva. Za razliku od prijašnjih minijaturnih EV koja su za pokretanje koristila svjetlost ili toplinsku energiju, novo stvoreno vozilo pokreće se preko elektrona.

„Ovo je jedinstveni primjer u kojem imamo pravi motor. Dodajući energiju u vozilo pokreće se pogonski mehanizam poput onih koje imamo u današnjim automobilima“ - objasnio je voditelj projekta Ben Feringa, profesor organske kemije na groningenskom sveučilištu.

Prema članku objavljenom 10. studenog u časopisu Nature, tim znanstvenika stvorio je vozilo na način da su četiri elektromotora zakačili za sintetičku molekulu. Motori su odmah poslužili i kao 'kotači' koji su, kada ih se podražilo elektricitetom, gurali vozilo preko bakrene površine.

Svaki od motora može se zasebno kontrolirati što znači da se mikro EV-om može i upravljati. No, vozilo ima i svoje nedostatke - radi samo na vrlo niskim temperaturama i vakuum je potreban kako bi se održala stabilnost molekula dok se ne aktiviraju. Kontroliranje kretanja u nano svijetu vrlo je teška i pokreti su puno drugačiji od onih koji se događaju u makro svijetu.

Postoji vrlo velika inicijativa za razvoj motora koji bi se mogli koristiti u brojnim funkcijama na nano razinama - ispričao je Feringa te zaključio da gravitacija i težina ne drže molekule dovoljno pri zemlji kao što je slučaj s normalnim vozilima. Nada se kako je ovo prvi korak u izradi pravih i korisnih nano-strojeva.

 

Vijest je prenesena s portala Cudaprirode.com


www.skole.hr