2011-11-25 13:44:43

Aktivnosti Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Gradska knjižnica i čitaonica Pula je samostalna javna ustanova namijenjena i otvorena svima, a pruža slobodan pristup informacijama i izvorima znanja. U lokalnoj zajednici u kojoj djeluje Knjižnica je kulturno i društveno središte te središte informacija i znanja. Gradska knjižnica i čitaonica Pula ima nekoliko ogranaka: središnja knjižnica, dječja knjižnica, knjižnica Veruda, knjižnica Vodnjan, knjižnica Žminj te čitaonica kluba umirovljenika Pula.

Svaki ogranak nudi razne usluge, programe i aktivnosti za sve uzraste. U nastavku donosimo više informacija o aktivnostima dječjeg odjela Središnje knjižnice, te ogranka Dječja knjižnica.

Središnja knjižnica

U središnjoj knjižnici gradske knjižnice i čitaonice Pula postoji odjel za djecu namijenjen potrebama predškolske i školske djece. Pored njega tu su i posudbeno-informacijski, odjel beletristike, općeznanstveni odjel, čitaonicu novina i časopisa, odjel za mladež, odjel multimedije.

Fond dječjeg odjela obuhvaća raznovrsnu literaturu (slikovnice, dječju književnost, stripove, dječje knjige na stranim jezicima) koju je moguće vidjeti pregledavanjem baze podataka E-kataloga. Osim knjiga, časopisa i stripova dječji odjel opremljen je i AV građom (CD, DVD) te opremom za njihovo korištenje.

U čitaonici Odjela za djecu na raspolaganju su mjesta gdje djeca mogu čitati knjige, listati časopise, pisati zadaće i referate…

Stalne aktivnosti na Dječjem odjelu:

Radionice - srijedom od 17 do 18 sati - program je namijenjen djeci školskog i predškolskog uzrasta. To mogu biti razne kreativne radionice kao što su likovne i literarne radionice ili pričaonice prilagođene njihovom uzrastu. Igraonice - četvrtkom od 17 do 18 sati - program je namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta.

Sve dodatne informacije o aktivnostima u dječjem odjelu mogu se dobiti pozivom na broj telefona +385 52 300 405.

Dječja knjižnica

Dječja knjižnica namijenjena je predškolskoj djeci, djeci i mladeži osnovnoškolske dobi, ali i svima onima koji se na bilo koji način bave djecom (roditelji, odgojitelji, učitelji, studenti pedagoških usmjerenja). Dječja knjižnica sastavni je dio Gradske knjižnice i čitaonice Pula, ali prostorno odvojen. Smještena je na drugom katu Dječjeg centara, Radićeva 22.

Knjižnica posjeduje bogat i raznolik fond knjiga od oko 14 000 svezaka primjerenih svim uzrastima svojih korisnika. Knjižna zbirka uključuje slikovnice, dječju književnost, književnost za mladež, priručnu zbirku, znanstveno-popularnu literaturu za djecu i mladež, popularno-psihološku literaturu za roditelje, stripove…

Knjižnica raspolaže s većim brojem naslova iz osnovnoškolske lektire. Uz knjižnu građu u fond knjižnice uključeni su i VHS kasete, CD-ROM-ovi i časopisi.

Osim posudbe knjiga u čitaonici i igraonici Knjižnice moguće je čitati časopise za djecu i mladež, pretraživati Internet, koristiti aplikacije za obradu teksta (Word, Excel), koristiti usluge printanja, igrati edukativne računalne igre, koristiti igračke, uključiti se u aktivnosti i radionice, gledati filmove, igrati se i družiti s drugom djecom što znači - kreativno ispuniti slobodno vrijeme.

Stalne aktivnosti u knjižnici su pričaonica - četvrtkom od 17 do 18 sati te igraonica - subotom od 10 do 12 sati.

Kontakt: Radićeva 22/II, 52100 Pula tel., fax: 052/213-882 e-mail: djecja@gkc-pula.hr   Za dodatne informacije o svim aktivnostima koje provodi Gradska knjižnica i čitaonica u Puli dostupno je na adresi: http://www.gkc-pula.hr/home.php.

www.skole.hr