2011-11-28 15:34:56

Slavonski bećarac i nijemo kolo na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine

UNESCO-ov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je u nedjelju, 27. studenoga, na skupu na indonezijskom otoku Baliju dodati na UNESCO-ov popis nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac.

Hrvatska na UNESCO-ovu popisu već ima deset kulturnih dobara: kastavske zvončare, festu svetoga Vlaha, Sinjsku alku, ojkanje, čipkarstvo u Hrvatskoj, medičarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesiju 'Za Križen' na otoku Hvaru i izradu drvenih igračaka s područja Hrvatskog zagorja.

U nedjelju je na popis uvršten i francuski stil jahanja, a u subotu obred koji na svojim druženjima primjenjuju muškarci od 40. do 50. godine s području Leuvena, u Belgiji.

U nedjelju je odbor, koji će zasjedati do utorka, na taj 'reprezentativan' popis dobara koja nisu ugrožena i ne prijeti im nestanak, uvrstio meksičke marijače, sviranje na balafonu (afrički ksilofon) zajednica Senufo u Maliju i Burkini Faso, kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, Mibu no Hana Taue, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu, Sada Shin Noh, sveti ples u svetištu Sadi, u Japanu, tradicionalne vještine šamana jaguara u Yurupariju, u Kolumbiji i tsiattistu, ciparski poetski duel.

 

Vijest je prenesena s portala Culturenet.


www.skole.hr