2011-12-02 08:51:25

U Zagrebu otvorena Hrvatska kuća "Materina priča"

U tradicijski uređenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 31, 1. prosinca  je otvorena Hrvatska kuća “Materina priča” u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Idejna začetnica projekta je etno dizajnerica Mina Petra koja je istaknula kako će “Materina priča” predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.

Temeljni je sadržaj postava Hrvatske kuće etnološka zbirka hrvatskog rukotvorstva te niz malih etno radionica rukotvorstva i starih zanata. Do Božića će se ondje svakodnevno održavati radionice pa će se tako moći naučiti izrada licitarskih srca, lončarstvo, izrada košara, rad na tkalačkom stroju, kuhanje starih jela i drugi tradicijski zanati. Ovih dana posjetitelje će se učiti kako se nekada slavio Božić, koja je njegova poruka, zašto je na stolu žito, jabuka i svijeća a zašto je slama u kući.

Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine - slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malome. Hrvatska kuća očekuje iduće godine velik broj stranih turista, nadajući se da će taj projekt obogatiti kulturnu ponudu grada i zainteresirati strane goste kojih je sve više u Zagrebu.

Velik dio tradicijske kulture i baštine do danas je očuvan usmenom predajom i prenošenjem običaja, znanja i vještina s jednog naraštaja na drugo. Tako je majka imala zadaću prenositi ove tradicije i znanja na kćeri, pa je stoga odlučeno da se i ova kuća baštine i tradicije simbolično nazove „Materina priča“.

 

Vijest je prenesena s portala Online-zagreb.hr


www.skole.hr