2011-12-06 10:43:26

Započeo projekt "Reciklirajmo u školi!" u Puli

Zelena Istra je u suradnji sa Zadrugom osoba s invaliditetom započela novi edukativni projekt “Reciklirajmo u školi”. U sklopu projekta je u pulskim osnovnim školama organizirano natjecanje u prikupljanju starog papira. Škole su dobile kutije za svoje razrede te edukativne plakate. Podijeljeno je oko 200 kutija.

Zadruga osoba s invaliditetom će preuzimati papir te bilježiti rezultate svih škola koji će se tijekom natjecanja moći pratiti i putem web stranica Zelene Istre. Projekt se nadovezuje na gradsku kampanju “Razmisli, odvoji, štedi” te ima za cilj potaknuti učenike, ali i školsko osoblje na odvojeno prikupljanje otpada.

Za proizvodnju jedne tone papira potrebna su: dva stabla, 240 000 litara vode, 4799 kWh energije. Kada bi svaki stanovnik Pule jednom u mjesec dana sakupio barem 1 kg starog papira, mjesečno bi se izbjegla sječa 120 stabala. Jedno stablo može u godini dana apsorbirati količinu ugljika koju proizvede automobil prešavši gotovo 42 000 km.

Ovim natjecanjem u Zelenoj Istri žele potaknuti učenike, njihove roditelje i ostale građane da što više recikliraju. Zanimljivo je da je moguće reciklirati gotovo 84% kućnog otpada. A godišnje se 130 milijuna kuna vrijednih sirovina, koje bi se ponovno mogle iskoristiti u proizvodnom procesu, baci u smeće.

Finalni dio natjecanja će biti u travnju, a od 16. do 21. travnja provest će se i akcija “Tjedan papira sakupljanje u susjedstvu”. Učenici će se poticati da kao nekada pokušaju prikupiti što više papira od susjeda i na taj način poboljšaju svoj rezultat u natjecanju ali i motiviraju roditelje i susjede na odvojeno prikupljanje papira. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se 21. travnja 2012. godine. Dodatne aktivnosti projekta biti će ostvarene na školskoj razini u obliku razrednih projekata koji se nadovezuju na tu temu o čemu će se izvještavati na posebnom linku na web stranicama Zelene Istre - Razmisli, odvoji, štedi: http://otpad.zelena-istra.hr/bin/view/Otpad. Neke škole imaju i svoje eko-grupe te će upravo one biti zadužene za kontrolu, evidenciju i motiviranje ostalih učenika da se što više uključe.

Budući da sve škole nemaju jednak broj učenika, pobjednik će se mjeriti prema koeficijentu tj. podijelit će se ukupna količina otpada s brojem učenika te će se dobiti koja je škola sakupila najviše kilograma po učeniku.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica udruge Zelena Istra.

 


www.skole.hr