2011-12-20 07:38:47

U okolici Splita pronađeni sarkofazi iz rimskog doba

Arheolozi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika pronašli su u Splitu na Rižinicama, lokalitetu između Solina i Klisa, dva kamena sarkofaga za koja je utvrđeno da potječu iz rimskog razdoblja iz 1. ili 2. stoljeća nakon Krista. Jedan od sarkofaga je ukrašen znakovljem iz rimskog razdoblja, odnosno znakom boga Merkura, a na sarkofazima su još primjetni i znakovi erota, odnosno bogova ljubavi iz rimskog razdoblja.

"Ta dva sarkofaga imaju izvanrednu arheološku važnost i postupit ćemo po naputcima Konzervatorskog odjela u Splitu kako bismo ih zaštitili u zimskom razdoblju od nepovoljnih klimatskih uvjeta", rekao je ravnatelj muzeja Tomislav Šeparović. Također je rekao kako je u sarkofazima pronađena i zlatna nit koja upućuje da je u njima bila pokopana bogatija osoba.

U sarkofazima su pronađene i kosti koje će istražiti forenzičari i utvrditi iz kojeg razdoblja potječu. Ravnatelj muzeja ističe kako su ti sarkofazi jamačno doživjeli prenamjenu u srednjem vijeku i po dosadašnjim spoznajama na lokalitetu Rižinicama mogli su biti upotrijebljeni vjerojatno u X. stoljeću.

"Rižinice su arheološki izvanredno važne i istraživanje na tom lokalitetu financira Ministarstvo kulture, a mi u Muzeju posjedujemo ulomak koji upućuje da je hrvatski knez Trpimir stolovao na tom mjestu", rekao je Šeparović.

 

Vijest je prenesena s portala Culturenet.

Slika je preuzeta s portala Slobodne Dalmacije.


www.skole.hr