2012-02-01 09:41:18

Pokrenuta akcija "Sigurniji Internet za djecu i mlade 2012."

I u 2012. godini zajednica „Suradnici u učenju“ okupljena oko portala ucitelji.hr i digitalnog časopisa Pogled kroz prozor pokreće akciju za Sigurniji Internet za djecu povodom Dana sigurnijeg Interneta. Ove godine okupljen je niz institucija, udruga i pojedinaca u zajedničko Vijeće za sigurniji Internet kojemu je cilj je podizanje razine svijesti cjelokupne populacije Hrvatske o problemima sigurnosti djece i mladih na Internetu. Taj cilj će se pokušati ostvariti kroz niz zajedničkih akcija te sinergijom i sinkronizacijom različitih aktivnosti.

U ovogodišnjoj akciji "Sigurniji Internet za djecu i mlade" učenici se pozivaju na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova (videa, igri, animacija i slično) kojima oni upozoravaju vršnjake na moguće opasnosti na Internetu i daju savjete kako ih izbjeći. Rok za predaju radova je 20. veljače.

Učitelji i nastavnici pozivaju se da naprave predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost sa svojim učenicima te kroz takav primjer dobre prakse preporuče svojim kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na Internetu. Rok za predaju radova je 20. veljače.

Za roditelje i sve odrasle pripremaju se predavanja o Sigurnosti djece koja će se održati u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske te putem online webinara.

U predavanju će se govoriti o prednostima i nedostacima Interneta, mogućnostima komunikacije korištenjem Interneta, zaštiti osobnih podataka, internetskim prevarama, nasiljem preko Interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje u takvim situacijama možete zaštititi dijete i svoju obitelj. Posebna pozornost predavanja bit će na primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju Interneta.

Predavanje će biti usmjereno na savjete i iskustva koja mogu pomoći roditeljima i djeci da se lakše snađu u svijetu suvremenih tehnologija.

Svi sadržaji bit će najavljeni i popraćeni na portalu ucitelji.hr.

Udruga „Suradnici u učenju“ je i tijekom prošlih godina organizirala niz aktivnosti s temom „Sigurniji Internet za djecu i mlade“ te predstavljala Hrvatsku kao Safer Internet Committee u INSAFE-u. Istu ulogu ima i u 2012. godini.

Prošlogodišnjoj akciji odazvao se niz učitelja, nastavnika i učenika čiji su radovi predstavljeni na multimedijskoj izložbi i u metodičkom priručniku „Kako poučavati djecu o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem ponašanju na internetu“. Što se događalo prošlih godina može se vidjeti na zasebnim stranicama portala ucitelji.hr:

Sigurniji Internet 2011. Sigurniji Internet 2010.

 


www.skole.hr