2012-02-03 15:54:08

Kako napraviti snjegovića?

Raditi snjegovića zna biti zabavno jer je to kreativan način kako provesti hladni zimski dan na svježem zraku, a sve što treba je par centimetara snijega i prostor gdje će se uzeti snijeg i napraviti snjegovića. Prvo se treba oblikovati gruda snijega u ruci, te joj dodati još snijega dok ne bude velika toliko da bude teška za držati u ruci. Potom se gruda snijega stavi na snijeg na tlu i krene se lagano rolati dok ne bude željene visine. Ako je snijeg dovoljno vlažan (ne prevlažan), trebao bi se lijepiti na grudu i povećavati njezin volumen dok se rola, a potrebno ga je dodatno stisnuti rukom kako bi bio čvršći.

Kada je napravljena velika gruda snijega, još se treba napraviti jedna manja koja će poslužiti za snjegovićevu glavu. Potrebno je ponoviti isti princip kao i za prethodnu grudu.

Kada su napravljene te dvije grude, veća će poslužiti za tijelo snjegovića, a manja se stavlja  na veću grudu te ju je potrebno dobro stisnuti.

Nakon toga slijedi slaganje lica. Može se uzeti ugljen, kamenje, gumbe ili bilo što drugo što se nađe, a bitno je samo da je okruglo i da se može iskoristiti za oči. Vertikalno se može staviti štapić ili posložiti kamene kako bi se napravio osmjeh, a mrkva se može iskoristiti kao nos. Ako nema mrkve, bilo kakav štap ili gumb će poslužiti.

Snjegovićeva  glava se pokrije starim loncem ili starim šeširom ovisno o želji. Jedino se treba pripaziti ako je riječ o šeširu, trebalo bi ga dodatno osigurati i nekako pričvrstiti kako ga ne bi otpuhao vjetar.

Za ruke i noge mogu poslužiti grane drveta ili stare metle koje se samo zabodu u veliku grudu te ih se može složiti prema gore ili dolje zavisno o tome želi li se da snjegović maše ili da bude opušten. Također se može staviti šal oko vrata ili posložiti gumbiće koji će izgledati kao da ima kaput… sve je stvar mašte.

 

Članak je izvorno objavljen na portalu e-kako.


www.skole.hr