2012-02-23 12:35:20

Eduakcija - edukativni program Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb

Eduakcija (eduaction) je skupno ime za programe Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tim pomalo razbarušenim nazivom želi se naglasiti akciju kao važan dio učenja u muzeju. Upravo u Eduakciji organiziraju se i provode brojne edukativne akcije, među kojima su: kreativne radionice i igraonice, susreti s umjetnicima, stručna vodstva, kratke prezentacije, predavanja, seminari, simpoziji, interaktivni i online projekti...

Programi Eduakcije namijenjeni su svim posjetiteljima - od djece predškolske dobi do posjetitelja treće životne dobi. Od onih koji prvi put dolaze u Muzej do stručnjaka na području umjetnosti.

Cilj Eduakcije je posjetiteljima poduprijeti kreativnost, osnažiti maštu, potaknuti znatiželju i potrebu za stjecanjem novih znanja te ih potaknuti da ta iskustva podijele muzejskim voditeljima. Programima Eduakcije želi se omogućiti i olakšati razumijevanje i uživanje u suvremenoj umjetnosti. Ne želi se tek poučavati o lijepome, nego u suradnji aktivno djelovati i kritički se odnositi prema okolini, od vlastitog dvorišta do svijeta koji nas okružuje.

U programe Eduakcije zainteresirani se mogu uključiti prijavom na e-mail adresu Eduakcija@msu.hr, na telefon +385 1 605 2700 ili faks +385 1 605 27 98.

Sudjelovanje u programima Eduakcije besplatno je. Za pojedine programe, zbog ograničena broja sudionika, potrebno je prijaviti se unaprijed.

Redovni programi Stručna vodstva

Za skupine posjetitelja uz izložbu Zbirke u pokretu, izbor iz Kolekcije MSU-a, osigurana su stalna stručna vodstva nazvana Akcenti iz Zbirki u pokretu u trajanju od 45 minuta u 13 i 17 sati. Vodstva na engleskom jeziku moguća su uz prethodnu najavu.

Mojim očima

Mojim očima naziv je programa u kojem mladi suradnici Eduakcije na neformalan način vode mlade posjetitelje izložbom Zbirke u pokretu. Iz posve osobnog ugla, suradnicu odabiru nekoliko djela iz postava koja im se sviđaju ili ne sviđaju i govore o svom doživljaju umjetničkih djela, nastojeći potaknuti mladu publiku na reakciju, raspravu ili polemiku. Vodstvo Mojim očima traje 30 minuta.

Tematska šetnja

Svake subote u 12 sati izložbom Zbirke u pokretu posjetitelje vodi umjetnica ili umjetnik, kritičarka ili kritičar, kustosica ili kustos. Oni izabiru temu koja ih posebno intrigira, otvarajući neki problem u suvremenoj umjetnosti, primjerice: Zašto se suvremeni umjetnici koriste radikalnim pristupima u umjetnosti?, Humor i dosjetka u suvremenoj umjetnosti, Najčudnija djela u postavu, Najkontroverznija djela u postavu i sl. Ovaj razgovor s umjetničkim profesionalcima može pomoći da se mnoge tajne i mitovi vezani uz suvremenu umjetnost razotkriju.

Stručna vodstva uz povremene izložbe

Uz povremene izložbe za skupine posjetitelja osigurana su stručna vodstva u 12 i 16 sati, u trajanju od 45 minuta. Prema prethodnom dogovoru moguće je osigurati i vodstvo na engleskom jeziku.

Audiovodič Akcenti (na hrvatskom i engleskom jeziku)

Za individualne posjetitelje osigurani su audiovodiči na hrvatskom i engleskom jeziku. U audiovodiču Akcenti / Highlights fokusirana su 133 djela s izložbe Zbirke u pokretu, koja se predstavljaju kratkim i zanimljivim interpretativnim tekstovima kustosica i kustosa MSU-a i kritičara i kritičarki, suradnika Muzeja. Kretanjem kroz postav s audiovodičem oko vrata, posjetitelji mogu uključiti priču o djelu o kojem žele saznati više iz pera stručnjaka, a šetnja izložbenim dvoranama priskrbljuje zanimljivo medijsko iskustvo.

Cijena audiovodiča: 10 kn

Novi fokus

Svakoga utorka u 12 sati u desetominutnom izlaganju kustosa i suradnika Eduakcije, u programu Novi fokus, izdvaja se i predstavlja pojedino djelo iz Kolekcije MSU-a koje nije osvijetljeno u audiovodiču Akcenti. Kratka izlaganja zamišljena su kao njegova dopuna, koja omogućuje stalnu pokretljivost i promjenu što je sugerira i sam naziv izložbe Zbirke u pokretu.

Nulti sat

Konzultacije, sastanci, predavanja za učitelje, nastavnike i profesore kao važne posrednike između škole i muzeja odvijaju se redovito radnim danom, od ponedjeljka do petka, od 13 do 14 sati. Sva pitanja i prijedloge vezane uz suradnju s obrazovnim ustanovama mogu se uputiti mailom na adresu Eduakcija@msu.hr ili doći u vremenu nultog sata. Također, postoji mogućnost dolaska osoblja Muzeja u obrazovne ustanove u tom terminu.

Pristup (Access)

U želji da se Muzej učini dostupnim posjetiteljima s invaliditetom, da se osigura pristup koji će povezati sve posjetitelje, razvijena je suradnja s nekoliko udruga i pojedinaca.

Svakoga prvog četvrtka u mjesecu, u suradnji s Hrvatskom udrugom gluhoslijepih osoba Dodir, osigurano je stručno vodstvo na znakovnom jeziku za osobe oštećena sluha. Prema najavi i individualnim potrebama posjetitelja osigurat će se i posebna vodstva za gluhoslijepe osobe.

U suradnji s Kazalištem slijepih i udrugom Novi život iz Zagreba audiovodiči na engleskom i hrvatskom jeziku prilagođeni su potrebama slijepih i slabovidnih osoba. Tiflološki muzej iz Zagreba i Udruga tjelesnih invalida iz Zagreba pomažu da se programi i prostori muzeja prilagode osobama s invaliditetima kako bi se svima pružile jednake mogućnosti u doživljaju suvremene umjetnosti.

Svi prijedlozi i stručna pomoć srodnih udruga su dobrodošli.

Kreativne radionice i igraonice za djecu

Svake subote i nedjelje u edukativnom prostoru Školica u prizemlju zgrade organiziraju se kreativne radionice i igraonice za djecu, u koje se mogu uključiti roditelji, skrbnici i ostala rodbina. Radionice vode iskusne umjetnice i umjetnici, likovni i kazališni pedagozi, plesači, glazbenici, lutkari, mađioničari... Radionice se održavaju subotom od 16 do 18 sati ili nedjeljom od 11 do 13 sati.

Posebni programi Mobilni muzej - Put pod noge

Programom Put pod noge želi se doći do publike kojoj je uskraćen posjet muzeju zbog različitih životnih okolnosti. Na taj način nastavlja se s programima u kojima se želi združiti kreativnost i solidarnost a timovi umjetnika, kazalištaraca, plesača i muzejskih pedagoga putuju izvan muzeja, onamo gdje se želi pridonijeti boljem razumijevanju drugih, uvažavanju i toleranciji.

Umjetnici-u-nastajanju (Artists-in-Progress)

Ovo je forum za buduće umjetničke profesionalce - likovnjake, kazalištarce, filmaše i medijske umjetnike, fotografe, dizajnere, arhitekte, glazbenike - mjesto na kojem skupljaju i razmjenjuju informacije i ideje, kreiraju programe, izložbe, okrugle stolove, seminare, ugošćuju i predstavljaju rad kolega iz inozemstva ili pak gostuju u inozemstvu... Ukratko, pripremaju se za buduću profesiju. Program stvaraju mladi za mlade.

Kontakt: artistsinprogress@msu.hr

Non-stop-muzej

Učenje na daljinu i Internet postali su dijelom svakodnevice. Online pristup muzejskim zbirkama omogućuje da vrata muzeja budu otvorena 24 sata. Na taj se način iz svog doma u bilo koje doba dana i noći mogu posjetiti Muzej, njegove zbirke, pojedini odjeli i izložbe. Također, planiraju se provoditi i online tečajevi o suvremenoj umjetnosti.

www.msu.hr

Bez ograničenja brzine

Avanture Vita i Nade ime je prvog interaktivnog CD ROM-a namijenjenog najmlađoj publici, posebno osmišljenog uz Zbirku Richter, Donaciju Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Od sada su Vito i Nada i njihove avanture povezane s učenjem i otkrivanjem umjetnosti dostupne i na muzejskoj web-adresi. Mali i veliki posjetitelji internetske adrese www.msu.hr/vito-i-nada u igri i kreativnim vježbama mogu saznati mnogo zanimljivih stvari o djelu svestranog umjetnika i arhitekta Vjenceslava Richtera ali također potaknuti tim otkrićima, krenuti u posjet Zbirki uživo, na stvarnu adresu u Zagrebu, Vrhovec 38.

Program volontiranja - Volim, voliš, volimo MSUeandar!

Svi zainteresirani stariji od 17 godina, koji imaju slobodnog vremena tjedno i žele ga na kreativan način provesti i darovati drugima, mogu postati dio dinamičnoga tima Eduakcije. Prijave su moguće mailom na Eduakcija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju. Volonteri prolaze pripremu za vođenje izložbom Zbirke u pokretu i povremene izložbe, kao i za suradnju u drugim programima Eduakcije.

Voditeljica projekta Eduakcija Nada Beroš, viša kustosica e-mail: nada.beros@msu.hr

www.skole.hr