2012-03-16 13:17:44

Enciklopedija Britannica gasi tiskano izdanje

Enciklopedija Britannica spada među najpoznatije svjetske enciklopedije svih vremena, a tiska se od davne 1788. godine. Stoga prilično iznenađuje informacija kako će se čuvena enciklopedija koja se tiskala u 32 toma, od sada distribuirati isključivo u digitalnom obliku. Novo digitalno doba u potpunosti mijenja enciklopedistiku, a dokaz tomu je i podatak da se čak 85% ukupne zarade od prodaje Enciklopedije Britannice odnosi na digitalna izdanja.

Brojke su neumoljive jer je pojavom weba prodaja Britannice snažno pala. Rekordnih 120 tisuća kompleta prodano je 1990., dok je u 2010. prodano njih samo 8,500.

Dok kod mnogih gašenje tiskanog izdanja izaziva žal i duboke osjećaje, predsjednik kompanije Encyclopedia Britannica Jorge Cauz kaže da je to nužan korak u evoluciji poslovanja. “Već neko vrijeme znali smo da će do ovoga doći. Ne radi se o tome da se branimo od Wikipedije, ali trebamo se diverzificirati i digitalizirati”.

Jedan od najvećih izazova je lakše pronalaženje sadržaja Britannice na internetu. Cauz kaže da imaju dobre odnose s Googlem i Bingom te Microsoftovom tražilicom, ali poboljšanje rangiranja na pretraživačima ostaje veliki izazov.

Kompanija se već uvelike odmakla od enciklopedije. Edukacijski softwarei sada donose 85 posto prihoda, dok 15 posto dolazi od tiskane i online prodaje sadržaja enciklopedije. Online pristup Britannici bit će na raspolaganju potrošačima za 70 dolara godišnje, a neki će sadržaji uskoro biti besplatan za sve korisnike.
 


www.skole.hr