2007-10-16 00:00:00

16. listopada - Svjetski dan hrane
Svjetski dan hrane ove godine obilježavamo pod nazivom 'Pravo na hranu'. Svjetski dan hrane prvi je puta obilježen 1979. godine od strane Svjetske organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), koja na taj dan obilježava i obljetnicu osnutka.
Usprkos globalnom svjetskom napretku na svim područjima znanosti i tehnologije, svijet se još uvijek bori s glađu, jednim od najstarijih neprijatelja čovječanstva.
Pravo na hranu je osnovno pravo svake žene, muškarca, djevojke, mladića, djevojčice, i dječaka gdje god živjeli na našem planetu.

Siromaštvo i glad prevladava kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama.  Pa se tako u glad možemo posvjedočiti na ulicama New Yorka gdje se nalazi bezbroj beskućnika, jednako kao što i u Etiopiji možemo vidjeti mnoštvo djece izmučene glađu i žeđi.

Djeca, siromaštvo i glad

"Čuj, draga majko, krik mojega očaja.
Čuj, dragi oče, krik mojega očaja.
Glad je došla:
Djeca i odrasli popadali su poput jesenskog lišća.
Svu tu patnju smo vidjeli,
Ja i moj štap, nakon što smo napustili svoj dom.
Pomislila sam:
Ako umrem, kako će svijet saznati za to?"

Kada je Missaye Hassan napisala ovu tužnu pjesmu, bila je stara 10 godina. Ona je etiopska djevojčica koja je u gladi 1984. godine izgubila čitavu obitelj. S tradicionalnim etiopskim štapom za hodanje u ruci otputila se od doma. Putem je prosila za hranu te je naposljetku u zadnji čas stigla do kampa Međunarodnog crvenog križa. Dok se ona borila s glađu, europski i američki političari su samo nekoliko tisuća kilometara dalje pokušavali riješiti gorući problem: kako zaustaviti pretjeranu proizvodnju hrane...

Teško siromaštvo na Filipinima tjera mnogu djecu da rade na reciklaži otpada već od ranog djetinjstva. Dok su u nekim zemljama djeca prisiljena prositi hranu na ulicama. Takva bijeda ostavlja razarajući učinak na djecu koja se suočavaju s raznim posljedicama gladi i siromaštva: bolest, ograničena mogućnost obrazovanja i često zlostavljanje.

Siromaštvo i bijeda - globalna stvarnost današnjice

Krajnje siromaštvo obilježavaju glad, žeđ, fizička i emocionalna iscrpljenost, nepismenost, socijalna nestabilnost, nisko samopouzdanje i osjećaj beznađa glede budućnosti.
Nažalost, to je još uvijek slika današnjeg svijeta. Svake godine zbog pomanjkanja hrane, koja drugdje leži i kvari se u prenatrpanim silosima, umiru milijuni ljudi. Prema podacima FAO-a (Agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu), kada bi hranu jednakomjerno razdijelili po svijetu, bilo bi je dovoljno za sve stanovnike planeta. Trenutno u svijetu proizvodimo 10 posto više hrane nego što je potrebno da se nahrane svi ljudi.

'Užici bogatih često su natopljeni suzama siromašnih'
Lav Tolstoj

Ali usprkos tome, i danas će se 1,2 milijarde ljudi probuditi u krajnjoj bijedi i još jedan dan započeti borbom za preživljavanje.
Zabrinjavajuća je i činjenica da od gladi i pothranjenosti svakog dana umre 26 000 osoba, od čega su trećina djeca, a najtužnije je od svega da se u tom istom vremenu u svijetu baci oko 12 tona hrane.

www.skole.hr