2012-05-11 13:03:08

Osipi

Postoje tri glavne vrste osipa: oni koji zahvaćaju čitavo tijelo popraćeni drugim simptomima kao što su kašalj ili vrućica, oni koji zahvaćaju čitavo tijelo ali nisu popraćeni drugim simptomima te oni koji zahvaćaju samo jedan dio tijela.

Osipi po čitavome tijelu

Ako je osip popraćen drugim simptomima, vjerojatno se radi o simptomima zaraze, kao sto je rubeola, ospice ili vodene kozice - češće se javljaju kod djece.

Za takve slučajeve je potrebno potražiti savjet liječnika. Možda će savjet biti liječenje zaraze mirovanjem, uzimanjem puno tekućine i lijekova protiv bolova.

Alergijski osipi

Osipi koji nisu popraćeni drugim simptomima obično nastaju zbog alergija. Također ih mogu uzrokovati sunčane opekline ili ekcem.

Potrebno je otkriti (ako je potrebno metodom eliminacije) što uzrokuje osip i to nastojati izbjegavati. Ako je to propisani lijek, potrebno se posavjetovati s liječnikom. Također, savjet liječnika se treba potražiti ako je osip ozbiljan ili dugotrajan ili uzrokovan tvarima s kojima se dolazi u dodir na poslu, ili školi.

 

Tekst je preuzet s portala Saznaj kako.


www.skole.hr