2012-09-18 12:37:28

S emitiranjem započeo HRT 3 - program namijenjen sadržajima iz kulture, umjetnosti i znanosti

Specijalizirani televizijski program HRT 3 namijenjen sadržajima iz kulture, umjetnosti i znanosti, počeo se emitirati 15. rujna dvodnevnim filmskim maratonom, a s redovnom programskom shemom treći program počeo je 17. rujna.

Hrvatska radio-televizija i sedam nacionalnih institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Matica Hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe, Koordinacija za medije Hrvatskog društva producenta i Društvo hrvatskih filmskih redatelja) u veljači su dogovorili suradnju u osmišljavanju programa i stvaranju programskih sadržaja u sklopu novog specijaliziranog kanala HTV 3.

Misija HRT 3 je ponuditi mjesto interakcije kulturno-umjetničkog i znanstvenog života i najšire javnosti. Isto tako, cilj je otvoriti televizijski prostor najvažnijim kulturnim, znanstvenim i obrazovnim institucijama; umjetnicima, književnicima, znanstvenicima, filmašima, ukratko cijeloj javnosti.

Jedna od središnjih emisija novog programa HRT 3 bit će talk show u kojem će gostovati najvažniji umjetnici, znanstvenici, glazbenici i drugi. U emisiji će se informativno, studiozno i zanimljivo, kroz razgovor, priloge i inserte te eventualno kratke filmove, predstaviti gosti i njihova djela. Emisija je središnji dio večernjeg programa HRT 3, prostor interakcije kulturne i znanstvene javnosti, njezinih vodećih institucija i publike.

Teme će biti vezane uz neki aktualan povod: otvorenje izložbe,  filmska premijera, gostovanja svjetskih umjetnika i znanstvenika itd. Emisija će se emitirati iz studija od ponedjeljka do četvrtka, a petkom u istom terminu emitirat će se talk-show „Peti dan“.

Na novi program HRT 3 premjestit će se nekoliko emisija s HRT 1 i HRT 2. Riječ je o već postojećim emisijama „Posebni dodaci“, „Vrijeme je za jazz“ i „Peti dan“ te novim emisijama „Filmomat“ i „Animatik“.

Emitirat će se i ciklusi dokumentarnih filmova od kojih su neki već dijelom emitirani na HRT +.

U jutarnjim terminima nakon završetka dječjeg programa na HRT 2 ili u popodnevnim terminima, reprizirat će se antologijski i obrazovno vrijedni programi nastali unutar nekadašnjeg školskog programa. Tijekom vikenda prikazivat će se dokumentarni filmovi, putopisi itd.

 

Vijest je izvorno objavljena na internetskim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

 

 


www.skole.hr