2007-01-09 00:00:00

Zdravlje iz maslinovog ulja
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča mediteranski način prehrane za zdravlje i dugovječnost, te navodi da je utjecaj maslinovog ulja na zdravlje višestruk.
Maslinovo ulje u prehrani mediteranskih zemalja dio je tradicije. Osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su: obilje svježeg sezonskog voća i povrća; upotreba začinskog i samoniklog bilja; žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi; razne mahunarke; puno ribe u prehrani; mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva; ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno; od mesa prednost imaju krte vrste mesa i divljač; namirnice se pripremaju kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegava se pečenje u dubokoj masnoći.

Može se reći da je maslinovo ulje po svom sastavu gotovo idealna masnoća. Sastoji se od gotovo 80% jednostruko nezasićene oleinske kiseline, te višestruko nezasićene linolne i linolenske kiseline, a manji ostatak su zasićene kiseline palmitinska i stearinska. Od antioksidanata, najznačajniji je tokoferol ili vitamin E.


Maslinovo ulje dobro je za srce
 

Maslinovo ulje dobro je za srce, a od svih njegovih vrsta djevičansko maslinovo ulje najbolji je lijek za kardiovaskularne smetnje, prema studiji predstavljenoj nedavno na Svjetskom kardiološkom kongresu u Barceloni.

Istraživanje je u okviru projekta pod nazivom Eurolive proveo Gradski institut za medicinska istraživanja (IMIM) iz Barcelone. Studija pokazuje da redovita potrošnja maslinova ulja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti zahvaljujući ne samo monozasićenim masnoćama, nego i biljnim tvarima s antioksidacijskim svojstvima, takozvanim polifenolima.

Iako je blagotvorni učinak djevičanskog maslinova ulja i mediteranske kuhinje općenito za srce poznat odavno, ovo je prvi put da znanstvena studija potvrđuje njegovu prednost naspram drugih vrsta ulja, kako tvrde autori studije.
 

Maslinovo ulje za ublažavanje bola
 

Svježe ekstra-djevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanja bolova, kažu američki znanstvenici. Spoj po imenu oleokantal blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi, pokazalo je istraživanje koje je proveo Monell Chemical Senses Center u Philadelphiji.

Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv bolova preporučene odraslim osobama.

Znanstvenici dodaju kako redovita konzumacija maslinovog ulja može na dugi rok imati isti pozitivan učinak kako i uzimanje lijekova protiv bolova.
 

Djelovanje maslinovog ulja
 

Osim navedenog, dobro je poznato da maslinovo ulje:

blagotvorno djeluje na sluznicu želuca djeluje na učinkovitije probavljanje masnoća u tankom crijevu svakodnevnom upotrebom preporučljivo je u prevenciji različitih vrsta raka (debelog crijeva, dojke, prostate) ima snažno antioksidativno djelovanje povećava imunitet i omogućuje obranu organizma od upalnih procesa ima blagotvorno djelovanje na kožu – sprečava njeno sušenje i omogućuje brže zacjeljenje rana.   

www.skole.hr