2012-11-02 10:38:34

10. festival knjige i književnosti "Pazi, knjiga!"

Od 5. do 17. studenoga 2012. održat će se deseti po redu festival knjige i književnosti "Pazi, knjiga!". Uz velik broj zbivanja, književnih susreta i izložbi koje će se odvijati u Zagrebu, dio festivalskog programa pod nazivom Knjige u cipelama održat će se u Krapini, Belišću, Karlovcu i Bjelovaru.

U okviru festivala dodijelit će se dvije nagrade:

Ovca u kutiji nagrada je za najbolju hrvatsku slikovnicu koju Knjiga u centru dodjeljuje svake godine najuspješnijoj (i slikom i rječju) domaćoj slikovnici. Cilj nagrade je pokazati kako slikovnice nisu nekakvo puko didaktičko štivo za odgajanje “dobre” djece, već umjetničko djelo namijenjeno svima. Uz nagradu stručnog žirija postoji i nagrada dječjeg žirija, kao i nagrada publike. Ove godine publika će moći glas dati svom favoritu na Interliberu (od 13. do 17. studenog) gdje će se i održati ovogodišnja dodjela nagrade, i to 17. studenog u 19 sati na pozornici paviljona 6. Lice knjige nagrada je za najbolji dizajn i ilustraciju knjige, koja se dodjeljuje u suradnji s ULUPUH-om. Od ove godine nagrada je međunarodna. Svake godine, u okviru festivala priređuje se i izložba radova finalista. Ove godine izložba će se održati između 12. i 17. studenog u Galeriji i čitaonici Vladimira Nazora, Ilica 163a, a dodjela nagrade bit će u istom prostoru, u ponedjeljak 12. studenoga u 19 sati.

Tijekom festivala održat će se tri izložbe:

Izložba ilustracija Pike Vončine  - od 5. do 17. studenoga u Galeriji knjižnice Kajfešov brijeg Izložba Lice knjige – od 12. do 17. studenoga u Galeriji i čitaonici Vladimira Nazora, Ilica 163a Izložba Voli me/ne voli me – od 5. do 10. studenoga u Galeriji i čitaonici Vladimira Nazora, Ilica 163a, te na Interliberu od 13. do 18. studenoga u paviljonu br. 6.

Izložba (i slikovnica) Voli me/ne voli me jedan je umjetnički eksperiment. U slikovnici se iz stranice u stranicu ponavljaju samo riječi voli me, ne voli me (kao u onoj igri otkidanja latica kada će nam zadnja otkriti “istinu” voli li nas on/ona ili ne voli). Svatko od petnaest ilustratora (vodeća imena suvremene hrvatske ilustratorske scene, potpomognuta jednom sarajevskom umjetnicom) dobio je zadaću interpretirati na svoj način što za njega znači ljubav, a što ne. Zanimljivo je bilo vidjeti različita rješenja. Neki su bili ironični, neki krajnje iskreni, neki su se šalili, a neki potpuno otvorili svoja srca.

Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je - ljubav. Slijedom toga festivalski program će obuhvatiti i:

likovni maraton posvećen ljubavi - petak 9. studenoga od 11 do 15 h (Galerija i čitaonica Vladimira Nazora, Ilica 163a) koji će voditi likovni umjetnici Sanja Pribić, Davor Pavelić i Marijana Jelić tribinu o ljubavi - petak 9. studenoga u 19 h (Galerija i čitaonica Vladimira Nazora, Ilica 163a), na kojoj će se u razgovoru s psihologinjom Tomicom Šćavinom i ilustratorima koji su radili na slikovnici pričati na temu ljubavi i neljubavi ženska književna večer na temu ljubavi - srijeda 7. studenoga u 20 h (kavana Supercaffe, Preobraženska 3) i muška književna večer - srijeda 14. studenoga u 20 h (na istom mjestu), gdje će tri autorice (Tomica Šćavina, Aleksandra Orlić i Ana Đokić) prve srijede, tj. tri autora (Milan Košuta, Igor Rajki i Zoran Pongrašić) druge srijede, predstaviti svoja najnovija književna ostvarenja, također iz kuta ljubavi.

 

Program je dostupan ovdje.

 

Vijest je izvorno objavljena na portalu Culturenet.

 


www.skole.hr