2012-11-16 14:22:36

CARNet na INFO sajmu predstavio 3D 4K tehnologiju

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet u suradnji s Poznan Supercomputing and Networking Center (PSNC) iz Poljske po prvi je puta u Republici Hrvatskoj pripremio prezentaciju naprednih 3D 4K streaming tehnologija potrebnih za prijenos multimedijalnih streamova ultra-visoke rezolucije.

Prezentaciji je nazočio i Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, a domaćin mu je bio ravnatelj CARNeta g. Zvonimir Stanić.

Događanje je održano u okviru Sajma informacijskih tehnologija INFO 2012 na Zagrebačkom velesajmu, a bilo je posvećeno razvoju i primjeni 3D 4K tehnologije u brojnim područjima djelovanja, poput znanosti, medicine, umjetnosti te zabavne industrije.

Osobit je naglasak stavljen na primjenu 3D 4K tehnologije u medicini i medicinskim postupcima u Republici Hrvatskoj.

Svu potrebnu opremu osigurao je CARNetov partner PSNC u sklopu VISIONAIR projekta, čiji je cilj osigurati pristup specifičnim ustanovama i projektnim partnerima ovoj tehnologiji cijeloj europskoj znanstvenoj zajednici. Stream se u potpunosti održavao posredstvom GÉANT mreže.

Tijekom tri dana prezentacija CARNet je također, u suradnji s Poliklinikom Svjetlost, demonstrirao primjenu 3D tehnologija na primjerima operacija oka i čeljusti.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, kao pionir uvođenja multimedijalnih i streaming tehnologija u Republici Hrvatskoj, još jednom predstavlja i uvodi najnovije informacijsko-komunikacijske tehnologije u RH te se i nadalje pozicionira kao tehnološki lider u tom području.


www.skole.hr