2013-01-08 15:03:28

Besplatne elektroničke knjige

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) tijekom 2012. godine na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige objavilo je deset novih naslova, te je sada čitateljima dostupno ukupno 137 naslova.

Projekt Besplatne elektroničke knjige pokrenut je 2001. godine i u toj prvoj fazi planirano je objavljivanje 20 besplatnih elektroničkih knjiga koje su osmišljene kao izvorne elektroničke knjige, a ne samo tekstovi dostupni u PDF ili HTML formatu. Što se tiče sadržajne strane projekta, posebni naglasak je stavljen na autore mlađe i srednje generacije, kao i na najmlađe autore. Za te dvije skupine autora osmišljene su dvije posebne biblioteke, "Online" i "Mali rakun".

Nakon završetka prve faze projekta izvršena je evaluacija koje je bila polazište za osmišljavanje i planiranje druge faze. Za drugu fazu projekta je odlučeno da se poveća broj objavljenih naslova na najmanje deset novih naslova godišnje, te da se poveća broj naslova koji će biti dostupni samo u ovom obliku.

Ciljevi projekta

Projektom "Besplatne elektroničke knjige" ostvaruje se istovremeno nekoliko ciljeva koji bi se najkraće mogli opisati kao promicanje prvenstveno suvremene hrvatske književnosti i povećanje dostupnosti književnih djela suvremenih hrvatskih autora.

Posebno je važno istaknuti sljedeća tri cilja:

trenutna dostupnost - knjige su trenutno dostupne svim zainteresiranim korisnicima Interneta besplatni pristup - knjige su dostupne bez naknade, što ih čini posebno atraktivnima povećanje raznovrsnosti - moguće je objaviti i naslove koji teže nalaze put do komercijalnih izdavača, bilo iz ekonomskih, bilo iz estetskih razloga.

Ako je pak riječ o knjigama koje su rasprodane (out-of-print), one postaju dostupnima jedino na ovaj način.

Potencijalni korisnici

Potencijalni korisnici projekta "Besplatne elektroničke knjige" mogu se razvrstati u nekoliko skupina:

svi hrvatski korisnici Interneta hrvatsko iseljeništvo kojemu je suvremena hrvatska knjiga relativno nedostupna korisnici Interneta u državama koje su nastale na području bivše Jugoslavije i koji razumiju hrvatski književni jezik (budući da je kulturna razmjena s tim državama, iako u porastu, vrlo niskog intenziteta, ovim projektom hrvatska kultura postaje dostupna i vidljiva i izvan svojih granica) osobe s posebnim potrebama, prije svega slabo pokretne i nepokretne osobe, te slabovidne osobe, jer im projekt "Besplatne elektroničke knjige" omogućuje pristup knjigama iz vlastitog doma, a programska podrška omogućava povećanje slova svjetska akademska zajednica, točnije njezin slavistički dio (olakšavanje pristupa tekstovima koji valjano reprezentiraju suvremeno hrvatsko književno stvaralaštvo).

 

Više o projektu Besplatne elektroničke knjige može se vidjeti na adresi http://www.elektronickeknjige.com/.


www.skole.hr