2007-11-26 00:00:00

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Prvog dana u mjesecu prosincu obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a kako bi se različitim aktivnostima i medijskim događajima povećala svjesnost javnosti i solidarnost prema oboljelima.
Humani imunodeficijencijski virus uzročnik je HIV-bolesti, čiji je napredni stadij pojava sindroma stečenog nedostatka imunosti, odnosno AIDS (engl. Acquired Immunodeficiency Syndrome; franc. SIDA).

Osnovna osobina te bolesti je teško oštećenje imunološkog sustava, tj. nemogućnost obrane sustava od štetnog djelovanja različitih bolesti. Tada se smanjuje broj leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, smanjen je broj zrelih T limfocita te se smanjuje količina protutijela. Pojam «imunodeficijencija» podrazumijeva smanjenu ili neučinkovitu sposobnost imunološkog sustava u bolesnika.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO). Crvenom vrpcom u obliku petlje (AIDS Awareness Ribbon ili Red Ribbon) iskazuje se osviještenost o problemima vezanim uz HIV/AIDS, solidarnost s borbom protiv ove bolesti i odavanje počasti osobama koje su podlegle bolesti ili se još uvijek bore za život.

Red Ribbon kreirao je pjevač i glumac Paul Jabara (1948-1992), zajedno s Visual AIDS grupom iz New Yorka 1991. godine kao odgovor na stigmu, diskriminaciju HIV pozitivnih osoba ali i brzo širenje bolesti. Godinu dana kasnije podlegao je bolesti protiv koje se borio. Visual AIDS je humanitarna udruga umjetnika s ciljem odavanja počasti prijateljima i kolegama koji su preminuli ili žive s HIV-om, te educira javnost o vrstama HIV transmisije i potrebama osoba koje žive s HIV-om. Organizacija prikuplja i financije za istraživanje i liječenje AIDS-a.

Stanje u svijetu

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi oko 40 milijuna ljudi s HIV-om. Godišnje se HIV-om u svijetu zarazi oko 5 milijuna ljudi, a oko 3 milijuna umre od posljedica te bolesti.

Stanje u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 1985. godine, kada su prvi HIV pozitivni bolesnici registrirani u Hrvatskoj, do konca 2006. godine u Hrvatskoj je registrirano 608 osoba s HIV-om, od čega 258 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 137 zaraženih umrlo.

Broj novooboljelih u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina stagnira te je godišnja incidencija AIDS-a niža od četiri oboljela na milijun stanovnika, a incidencija HIV pozitivnih kreće se od 10 do 14 na milijun stanovnika, pa je Hrvatska zemlja s niskom incidencijom. 

U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu otvoreni su Centri za dobrovoljno HIV savjetovanje i testiranje koji mogu pomoći u oslobađanju strahova i dvojbi vezanih uz rizike kojima je osoba izložena ili mogla biti izložena u prošlosti. U centrima rade stručne osobe koje pružaju savjete za prevenciju i smanjenje rizika od HIV infekcije i ostalih spolno prenosivih bolesti.
Pitanja vezana uz savjetovanje i HIV testiranje mogu se slati  i elektroničkom poštom na adresu hiv.savjet@hzjz.hr

Prema podacima laboratorija, na godinu se na HIV testira 170.000 osoba, a 80 testova u prosjeku je pozitivno. Prošle je godine HIV registriran u 54 osobe, a devetero zaraženih je umrlo. Zahvaljujući boljoj opskrbljenosti lijekovima, produžilo se preživljavanje pacijenata oboljelih od AIDS-a.

www.skole.hr