2013-03-07 14:28:43

Besplatna predavanja Zvjezdarnice Zagreb

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Opatička 22) u ožujku će se održati dva popularna predavanja. Tema prvog predavanja je "Dinamička teorija svemira (Neslaganje Tesle i Einsteina)" a održat će se 13. ožujka s početkom u 20 sati. Predavač je prof. dr.sc. Mladen Martinis.

Kratki opis predavanja:

Poznato je, da je Tesla bio vrlo kritičan prema Einsteinovoj teoriji relativiteta. Tesla je vjerovao u postojanje svjetlosnog etera i u postojanje brzina većih od brzine svjetlosti. Priroda svemira za Teslu je dinamička i sukladna vedskom učenju. Einsteinova teorija relativnosti također predviđa dinamički svemir. U čemu je onda razlika?

Drugo predavanje održat će se 27. ožujka također s početkom u 20 sati, a tema je "Kako je nastala Zemlja?". Predavač je akademik Vladimir Bermanec, s PMF-a u Zagrebu.

Kratki opis predavanja:

U predavanju će biti riječi o Velikom prasku i načinu kako su nastali atomi koji grade čvrste planete. Od kojih je jedan takav i Zemlja. Ostaci od njezinog nastanka i danas prijete životu na njoj. Nakon formiranja tijela, koje je danas Zemlja, na njoj se dešavaju procesi koji ju vode do današnjeg izgleda. Što možemo pročitati o prošlosti Zemlje iz tragova procesa koji su je oblikovali, što iz materijala koji povremeno padne na Zemlju iz Svemira, a što upoznajući druga velika i mala čvrsta tijela u Sunčevom sustavu.

Ulaz na oba predavanja je slobodan.


www.skole.hr