2013-06-26 15:34:13

Izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama" u Gradskom muzeju Varaždin

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja Zagreb, u prostoru palače Herzer u Gradskom muzeju Varaždin (Franjevački trg 6), 27. lipnja 2013. u 19 sati, otvara se izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama". Izložba će za sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena do 28. srpnja.

Nematerijalna baština obuhvaća različite oblike pučkih i tradicionalnih kulturnih izričaja, kao što su jezik, usmena književnost, glazba, ples, igre, mitologija, obredi, običaji i tradicijski obrti, ali i kulturalni prostori, odnosno žive zajednice u kojima se ti oblici još uvijek njeguju. Zbog opasnosti od njihova potpunog nestajanja i izumiranja, UNESCO je prije desetak godina ustanovio liste uz pomoću kojih se žele potaknuti državna tijela, ali i najšira zajednica za njihovo očuvanje, želeći ujedno naglasiti kako i takvi oblici baštine zaslužuju jednak tretman u zaštiti kao što je to već desetljećima slučaj s materijalnim kulturnim dobrima.

Pravila natječaja za upis na UNESCO-ove liste za zaštitu nematerijalne kulturne baštine vrlo su stroga i zahtjevna, ali se unatoč tomu Hrvatska može pohvaliti da je dosad na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva uvrstila dvanaest fenomena, dok se jedan, i to arhaično pjevanje ojkanje, nalazi na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

U dvanaest oblika izričaja, vještina i običaja na reprezentativnoj listi uključeni su: čipkarstvo u Hrvatskoj iz Lepoglave te otoka Hvara i Paga, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja, Festa svetoga Vlaha u Dubrovniku, Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija Za križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, zvončari s područja Kastavštine, medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, tradicionalni viteški trunir Sinjska alka, bećarac kao tradicijski glazbeni žanr s područja istočne Hrvatske, nijemo kolo Dalmatinske zagore i klapsko pjevanje.

Sva ova zaštićena nematerijalna hrvatska kulturna baština predstavlja se na prigodnoj izložbi kroz filmske zapise, tekstove, fotografije i nekoliko ilustrativnih predmeta. Ulaz za razgled je besplatan.


www.skole.hr