2013-07-15 13:41:38

Dodijeljene godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost"

Znanstvenik i istraživač Nikola Tesla svojim je genijalnim izumima i otkrićima u području elektrotehnike promijenio svijet. Unatoč tomu često je bio podcjenjivan, a njegova otkrića pripisivana su drugim autorima. Da se ne zaboravi lik i djelo genijalnog vizionarskog uma te da se inspirira mlade diljem Hrvatske na inovativnost kako bi svojim inovacijama doprinijeli razvoju društva, Udruga "Nikola Tesla - Genij za budućnost", već četvrtu godinu višednevnim bogatim programom obilježava obljetnicu njegovog rođenja.

U povodu 157. obljetnice rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u Zagrebu je održan prigodni zabavno-umjetnički program popraćen dvjema kraćim panel diskusijama na kojima su eminentni znanstvenici i istraživači te učenici osnovnih i srednjih škola raspravljali o Teslinoj genijalnosti.

Na svečanosti su za iznimna postignuća dodijeljene i godišnje nagrade 'Nikola Tesla – Genij za budućnost'. Dobitnica godišnje nagrade u kategoriji Kviz znanja i područja fizike i poznavanja lika i djela Nikole Tesle je Marijana Mišić, učenica Srednje škole Sesvete. Godišnju nagradu u kategoriji Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle dobila je Branka Čepuran za projekt Posebni svjetleći suveniri i uporabni predmeti Nikola Tesla. Dobitnik godišnje nagrade u kategoriji Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja je Tino Herljević, student Američkog koledža za management i tehnologiju. Njegov nagrađeni projekt je sustav predajnika i prijemnika koji putem lasera prenosi digitalne podatke.

Više o svemu pročitajte na internetskim stranicama Udruge "Nikola Tesla - Genij za budućnost".


www.skole.hr