2013-07-30 14:27:09

Znanstvena suradnja između istočne Europe i Švicarske

U tijeku je nova faza Programa znanstvene suradnje između istočne Europe i Švicarske (SCOPES 2013-2016). Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF) provodi taj program od 1990. godine u suradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj i suradnju (SDC).

Program je dio švicarske savezne tehničke i financijske suradnje s istočnom Europom i cilj mu je potpora istraživačkih timova i ustanova u istočnoj Europi i novih neovisnih država bivšeg Sovjetskog Sveza u tranzicijskoj fazi, što se također tiče područja znanosti i obrazovanja.

Novo razdoblje za provođenje SCOPES-a trajat će četiri godine, a ukupna raspoloživa sredstva iznose 16 milijuna švicarskih franaka. Iz te svote planira se financiranje oko 100 istraživačkih partnerstava. Raspisat će se dva glavna natječaja (2013. i 2014. godine).

Prvi natječaj nove faze SCOPES-a je u tijeku i obuhvaća namjensko financiranje kako slijedi:

potpore za konferencije omogućuju istraživačima iz partnerskih zemalja sudjelovanje na međunarodnim znanstvenim konferencijama koje se održavaju u Švicarskoj te pokrivaju troškove putovanja i boravka sudionika iz istočne Europe i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza; zajednički istraživački projekti pokrivaju troškove istraživača iz partnerskih zemalja za provođenje inovativnih projekata sa švicarskim kolegama o specifičnim problemima u svim istraživačkim područjima. Istraživanje se provodi na uključenim istraživačkim ustanovama, no mogući su uzajamni posjeti i kratki boravci u partnerskoj zemlji; potpore za pripremu namijenjene su olakšanju izrade prijedloga zajedničkih istraživačkih projekata. Za tu svrhu znanstvenici iz partnerskih zemalja i iz Švicarske mogu dobiti financijsku potporu za pokrivanje troškova sastanka kako bi se pripremio i izradio prijedlog; potpore za valorizaciju namijenjene su povećanju odjeka i održivosti rezultata istraživanja proizašlih iz zajedničkih istraživačkih projekata.

Natječaj za zajedničke projekte bit će otvoren do 20. rujna 2013. godine. Prvi projekti započet će se provoditi početkom 2014. godine. Prijave podnose švicarski partneri elektronički preko portala mySNF.

Detaljnije informacije o programu suradnje i pojedinostima natječaja nalaze se na internetskoj stranici SNSF-a.

Vijest je izvorno objavljena na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


www.skole.hr