2013-08-08 08:02:16

TEDxKoprivnicaLibrary

U ponedjeljak 12.8.2013. u 17 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održat će se prvi TEDxKoprivnicaLibrary događaj. Organiziranjem tog događaja knjižnica se priključila globalnom projektu širenja vrijednih ideja.

Pod geslom „širenja vrijednih ideja“ u svijetu djeluje TED (Technology, Entertainment, Design) neprofitna organizacija koja je u svojoj misiji navela da „širenjem vrijednih ideja“ želi utjecati na promjenu stavova, života i u konačnici svijeta. Ideje koje se razmjenju doslovno su iz svih područja ljudskog znanja i dotiču se svakog ponekad na osobnoj, a ponekad na globalnoj razini.

TED je započeo kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 26 godina, a do danas se razvio na globalnu razinu te raznim inicijativama podupire ideje koje mijenjaju svijet. Na TED konferencijama vodeći svjetski mislioci i praktičari u 18 minuta drže govor svog života.

TED je pokrenuo i godišnji TED Prize – nagradu namijenjenu izuzetnim pojedincima koji žele promijeniti svijet te im omogućava da svoje ideje provedu u djelo. Osnovan je i TEDx, koji pojedincima ili skupinama omogućava organizaciju lokalnih, samostalnih događaja u cijelome svijetu, te program TED Fellows, koji pomaže inovatorima koji mijenjaju svijet da postanu dijelom TED zajednice i, uz pomoć ovog programa, povećaju utjecaj svojih izvanrednih projekata i aktivnosti.

Za svaki TEDx događaj potrebno je zatražiti dopuštenje tj. licencu za održavanje od krovne organizacije. S obzirom da će se koprivnički TEDx održati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ odobrena je licenca za održavanje čak tri TEDx-a. Ovaj prvi će se održati u prostorima knjižnice i biti će manjeg obima i bez govornika. Namjena mu je zagrijati koprivničance za „ideje vrijedne širenja“ te će se prikazivati izabrani govori iz velike baze govora. Stoga se pozivaju svi zainteresirani za vrijedne i inspirirajuće ideje da se pridruže ovom zanimljivom događanju.
 


www.skole.hr