2013-09-18 18:15:21

Učionica budućnosti za sve učenike IX. gimnazije u Zagrebu

Učenici IX. gimnazije u Zagrebu, nakon učenika u osnovnoj školi Kamešnica u Otoku kod Sinja, imat će mogućnost interaktivnog učenja i razmjene znanja s pomoću najnovijih informacijskih tehnologija. Zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nastavak je ulaganja u obrazovni sustav, moglo se čuti na današnjem otvaranju Učionice budućnosti.

Učionica budućnosti u IX. gimnaziji opremljena je nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom, koji će omogućiti interaktivno učenje i razmjenu znanja svim učenicima IX. gimnazije u Zagrebu. Nastavnicima omogućava brzo dijeljenje pratećih informacija, bilježaka s predavanja te trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Mogu dijeliti sadržaj na interaktivnoj, pametnoj ploči, te uz svega nekoliko „klikova“ poslati na učeničke tablete. Učenici i nastavnici mogu voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

”Izuzetno mi je drago da IX. gimnazija u Zagrebu prepoznaje važnost uvođenja i korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju te da već duži niz godina prednjači na tom polju. Budući da je upravo to i jedan od CARNetovih prioriteta, prepoznali smo potencijal projekta Učionica budućnosti kao jednog od projekata koji će značajno doprinijeti tom cilju te podržali uvođenje Samsungovog SmartSchool sustava u, za sada, dvije škole. Sustav omogućava korištenje naprednih tehnologija - tablet računala, pametnih ploča i softvera za upravljanje učionicom - za interaktivnu nastavu, pri kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, pohraniti ih za kasnije, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na Internetu i slično. U dvije odabrane škole pratit ćemo prednosti ovakvog sustava i korištenja ICT-a u nastavi i ta saznanja primjenjivati u unapređenju ovog projekta, ali i drugih usluga koje CARNet nudi. Interaktivnost, mobilnost, mogućnost kolaboracije između nastavnika, učenika, škola i roditelja koje informacijske tehnologije omogućuju te uvođenje usluga poput e-Dnevnika, digitalnih udžbenika i videokonferencija u nastavu, ono je što će u hrvatskim školama omogućiti obrazovanje za 21. stoljeće. CARNet će i dalje nastaviti raditi na infrastrukturnim i tehnološkim pretpostavkama kako bi svaka škola u Republici Hrvatskoj imala olakšan pristup Internetu, i putem njega cjelokupnom znanju čovječanstva!” – naglasio je ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, g. Zvonimir Stanić.

IX. gimnazija u Zagrebu je opća gimnazija koju je osnovao UNESCO 1945. godine. Škola svake godine upisuje 140 učenika u pet razrednih odjela, a njezini su profesori mentori, savjetnici, mentori studentima i autori udžbenika koji se koriste u gimnazijama. IX. gimnazija u Zagrebu je druga, nakon osnovne škole Kamešnica u Otoku, Samsungova pametna škola u Hrvatskoj opremljena pametnom pločom i računalom te s 25 tableta namijenjenih svim učenicima. Prvenstveno će se koristiti za kurikulum predmeta matematike i informatike, a potom i za druge predmete.

 


www.skole.hr