2013-10-02 10:39:44

Lančana reakcija - znanstveno natjecanje za učenike srednjih škola

S ciljem da mladima pokaže zabavnu stranu kemije i prirodnih znanosti, obrazovni portal Chemgeneration.com organizira zanimljivo znanstveno natjecanje "Lančana reakcija".

Znanstveno natjecanje Lančana reakcija poziva mlade na kreativno eksperimentiranje u šest zemalja srednje Europe, kako bi se približili prirodnim znanostima i prepoznali ulogu koju one igraju u našim svakodnevnim životima i održivom razvoju u našoj budućnosti. Od listopada ovo uzbudljivo natjecanje započinje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Slovačkoj, a na proljeće je već održano u Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji.  

Natjecanje organizira kompanija BASF, uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Instituta Ruđer Bošković, Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog kemijskog društva te Agencije za odgoj i obrazovanje. Zajednički cilj je želja za povećanjem interesa mladih za znanost, posebice kemiju.

Znanstveno natjecanje Lančana reakcija temelji se na radoznalosti i kreativnosti učenika te njihovoj sposobnosti rješavanja problema, jer moraju koristiti znanje stečeno u školi kako bi izgradili jedinstven fizikalno-kemijski uređaj. Uzbudljiv zadatak ovog natjecanja je stvaranje uređaja za Lančanu reakciju, koji radi zahvaljujući nizu fizikalnih i kemijskih reakcija. Učeničke ekipe zajedničkim radom moraju izgraditi uzbudljiv, pokretni stroj uz pomoć i nadzor njihovog vođe ekipe, učitelja kemije. Tijekom razdoblja planiranja, oni moraju koristiti ono što su naučili na satovima kemije jer uređaji koje trebaju izgraditi moraju također sadržavati kemijske reakcije, što može biti spektakularna reakcija na bazi kiseline s promjenom boje, rasplinjavanje ili galvanska ćelija koja se temelji na kemijskoj energiji.

Učenici mogu koristiti bilo koji svakodnevni predmet za izgradnju uređaja, a time i iskusiti važnost recikliranja. Mnoge škole dobivaju početni paket pribora pod nazivom ''Magic Box'', što može učeničke projekte učiniti zanimljivijima.

Osim toga, video zapisi koji pokazuju zanimljive pokuse dostupni su na internetskoj stranici Chemgeneration.com, gdje učenici mogu prikupiti ideje o jednostavnim i sigurnim fizikalnim i kemijskim reakcijama koje mogu implementirati u svoje uređaje pod nadzorom učitelja kemije.

Ekipe se prijavljuju na natjecanje slanjem video zapisa koji prikazuje kako njihov uređaj za Lančanu reakciju radi. Odluku o pobjedniku donijet će stručni žiri. Javnost putem interneta može glasovati za najuzbudljiviji, pa čak i najzabavniji video zapis. Svaki član učeničke ekipe, profesor kemije i škola koju pohađa ekipa koja izgradi najbolji uređaj prema mišljenju žirija, osvojit će vrijedne nagrade.

Više detalja i registracija dostupni su na adresi http://www.chemgeneration.com/hr/chainreaction/.


www.skole.hr