2013-11-11 13:12:17

1. nacionalno natjecanje u čitanju naglas

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog, odvija se pod motom "Tko čita (ne) skita". Kao jedan od središnjih programa u Mjesecu knjige održana su gradska i županijska  "Natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda" s ciljem skretanja pozornosti najšire javnosti na važnost čitanja kao jedne od temeljnih vještina u suvremenom svijetu, ali i popularizacije čitanja kao neizostavnog kulturnog sadržaja koji obogaćuje naš svakidašnji život.

1. nacionalno Natjecanje u čitanju naglas na kojem će nastupiti županijski pobjednici održat će se 13. studenog 2013. od 11:30 do 13 sati na glavnoj pozornici Interlibera. Natjecanje će se paralelno provoditi u dvije kategorije. U mlađoj kategoriji natjecat će se učenici 3., 4. i 5. razreda, a u starijoj kategoriji učenici 6., 7. i 8. razreda. Stručnu komisiju (žiri) za mlađu kategoriju natjecanja čine Ljiljana Sabljak, Vitomira Lončar i Vojin Perić, a za stariju kategoriju Julijana Matanović, Silvija Šesto i Romana Leko. U mlađoj kategoriji nastupit će 13 natjecatelja, a u starijoj 14,  pobjednici u svojim gradovima/općinama te županijama.

U uvodnom dijelu, maksimalnog trajanja 2 minute, natjecatelji će predstaviti knjigu čiji će ulomak čitati ostatak vremena (maksimalno 3 minute). U uvodnom dijelu natjecatelj usmeno obrazlaže svoj odabir na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja tehnike, a sve s ciljem poticanja svojih vršnjaka na čitanje odabranog djela. Kod samog čitanja ocjenjuje se ocjenama od 1 do 6:

kreativnost uvodnog dijela jasnoća i razgovijetnost izražajnost u nastupu složenost teksta razumijevanje pročitanog sveukupni dojam.

Detaljnije informacije o Natjecanju mogu se pronaći na stranicama http://www.kgz.hr/default.aspx?id=9098.

Cilj ovakvog natjecanja je potaknuti vršnjake na čitanje, potaknuti ih da pročitaju upravo predstavljenu knjigu/djelo, zainteresirati ih, približiti im je riječima vršnjaka metodom kvalitetne interpretacije i prezentacije.

Natjecanje su osmislile i pokreću u 2013. godini, Europskoj godini čitanja naglas, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak po uzoru na slične projekte koji se već dugi niz godina provode u mnogim europskim zemljama s ciljem popularizacije knjige i čitanja iz užitka.
 


www.skole.hr