2013-11-18 11:59:32

Završio 14. Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je po 14. put za redom, od 11. do 15. studenog 2013. godine otvorila svoja vrata učenicima i studentima te cjelokupnoj akademskoj zajednici, kako bi putem mnogobrojnih radionica i prezentacija doprinijela razvoju i intersu učenju za poduzetništvo.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna bila je "Poduzetnik u koraku s vremenom“, a gostovali su učenici i profesori srednje škole “Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola” iz Mađarske, “Istituto Statale di Istruzione Secondaria Superiore Carlo Anti” iz Italije te Ekonomske šole Celje iz Slovenije.

Tijekom tjedna, učenici su sudjelovali u mnogobrojnim  radionicama, čije su rezultate prezentirali posljednji dan Međunarodnog tjedna. Nazivi samo nekih od radionica su "Vukovaru u čast", "Suvremena marketinška rješenja", "Socijalno poduzetništvo" i druge.

Središnje događanje Međunarodnog tjedna bio je Sajam vježbenovnih tvrtki, na kojem su predstavljene učeničke vježbovne tvrtke. Pobjednici ovogodišnjeg Sajma su vježbeničke tvrtke: I love Pecs l.t.d, iz “Radnóti Miklós” škole te „Zlatna vijest d.d.“ iz PGEŠ „Katarine Zrinski“, kojima je priznanja uručila Antonela Šimunović, prof., ravnateljica Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski.

Organizirane su i brojne interaktvne radionice za profesore, pedagoge i druge stručne suradnike kao što su "Poduzetnički način razmišljanja“, "Akademija za EU projekte:  EU i zanimanja budućnosti“, "Uvođenje poduzetništva kao međupredmetne teme u školski kurikulum“, "Poslovne simulacije: inovativni alati u obrazovanju za poduzetništvo“ i  druge, u kojima su sudjelovale sve institucije Obrazovne grupe Zrinski.

U okviru Međunarodnog tjedna, održana je i konferencija za javnost i medije kojom se predstavio projekt „Model of Business Processes in Secondary School", financiran sredstvim Europske unije, a koji se provodi u okviru Leonardo Da Vinci potprograma za cjeloživotno učenje. Na projektu sudjeluju, uz „Katarinu Zrinski“, i partner škole iz Italije i Mađarske – „Carlo Anti“ iz Verone te „Radnoti Miklós“ iz Pečuha, kao koordinator projekta.

Cilj projekta je modeliranje poslovnih procesa u srednjoj školi, s ciljem razvoja poduzetničkih, jezičnih i drugih kompetencija učenika. Sadržaj različitih predmeta potrebno je povezati sa spomenutim ciljem putem primjera dobre prakse iz sve tri škole, na osnovu čega će biti izrađena zajednička studija, kao konačan rezultat ovog projekta.


www.skole.hr