2013-11-18 13:41:34

Glasajte za najbolju 'Lančanu reakciju' hrvatskih učenika

Obrazovni portal Chemgeneration.com pokrenuo je srednjoškolce iz svih dijelova Hrvatske da se uključe u jedno od najzanimljivijih znanstvenih natjecanja u zemlji, ''Lančana reakcija''. Od 1. listopada učenici su osmišljavali kako sastaviti jedinstveni uređaj pokretan serijama fizikalnih i kemijskih reakcija, a sve s ciljem boljeg upoznavanja s prirodnim znanostima, odnosno važnosti koju one imaju u svakodnevnom životu.

Nakon mjesec i pol dana marljivog rada svoje uređaje su prijavila 22 tima iz 18 škola (tri škole su na kraju odustale). Ukupno je sudjelovalo 160 učenika i 24 profesora iz 14 hrvatskih gradova: Bjelovara Čakovca, Daruvara, Donjeg Miholjca, Đurđevca, Karlovca, Novske, Oroslavja, Osijeka, Pule,  Rijeke, Svetog Ivana Zelina, Varaždina i Zagreba.
Odluku o pobjedniku donijet će stručni žiri sastavljen od partnera projekta, nakon čega će se završni događaj predstavljanja najbolje lančane reakcije održati 10. prosinca na pobjedničkoj školi. Škole se u međuvremenu natječu za naklonost publike (druga nagrada) čije glasovanje - i pregled svih pristiglih uređaja - traje od 18. studenoga do 1. prosinca na ovoj internetskoj stranici: http://www.chemgeneration.com/hr/chainreaction/voting/.

Natjecanje koje je održano u deset zemalja Srednje Europe organizirala je kompanija BASF, a u Hrvatskoj uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Instituta Ruđer Bošković, Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog kemijskog društva te Agencije za odgoj i obrazovanje.


www.skole.hr