2013-11-29 09:35:09

Počeli dani Marije Jurić Zagorke

Dani Marije Jurić Zagorke počeli su 27. studenoga u Zagrebu dodjelom Nagrade za studentski rad na teme žena, odnosno rodne problematike, a prva nagrada ove je godine dodijeljena Petri Majdak, studentici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Petra Majdak je nagradu, prema odluci Centra za ženske studije na prijedlog Prosudbenog povjerenstva, dobila za studentski rad 'Konstrukcija ženskog identiteta u pravaškim humorističko-satiričkim listovima druge polovice 19. stoljeća' (mentor Tomislav Anić).

Nagradu je na svečanoj dodjeli u Zagorkinu stanu na zagrebačkom Dolcu obrazložila članica prosudbenog povjerenstva Nadežda Čačinović, koja je kazala kako je povjerenstvo to istraživanje ocijenilo 'sjajnim primjerom rodne povijesti u kojemu autorica vrlo suvereno predočuje svoje rezultate'.
 
Druga nagrada pripala je Borisu Rutiću, studentu Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru za rad 'Emocionalna ideologija muškosti: primjena teorije Arlie Hochschild i koncepta hegemonijske muškosti' (mentor Saša Božić).
 
'Riječ je o izuzetno zanimljivoj građi u kojoj autor nastoji istražiti utemeljenost pretpostavke da muškarci u Hrvatskoj imaju poteškoća u izražavanju emocija. Pritom ne preuveličava rezultate svojeg rada, već ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja različitih varijanti emocionalnih poteškoća', kazala je gospođa Čačinović, napomenuvši kako je donijeti odluke o nagrađenima bio 'doista težak i opsežan posao'.
 
Treća nagrada dodijeljena je studentici sociologije i komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Tei Krušelj za rad 'Upravljanje reprezentacijama 'muslimanske djevojke' u javnome diskurzu i popularnoj kulturi zapada' (mentori Milan Mesić i Maša Grdešić). 'Riječ je o impresivnom prikazu mehanizama u kojima se konstruira lik muslimanske žene kao žrtve, u kojemu je autorica postigla kritičko razmatranje', stoji u obrazloženju nagrade.
 
Nagradu od 2008. dodjeljuje Centar za ženske studije s ciljem poticanja interesa mladih za teme vezane uz žene, rodnu problematiku i rodnu ravnopravnost, te utjecanja na cjelokupnu akademsku zajednicu u promišljanju i provedbi rodno osjetljivih politika Vlade. Ove godine na natječaj je pristiglo 37 radova sa šest hrvatskih sveučilišta. Uz gospođu Čačinović, prosudbeno povjerenstvo još su činile Aleksandra Čižmešija i Dubravka Crnojević Carić.
 
Kulturno-znanstvena manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke, kojom se nastoji revalorizirati djelo istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava, te afirmirati feminističke teme, održava se ove godine sedmi put, a traje do 1. prosinca.
 
Program se nastavlja u četvrtak, 28. studenoga, projekcijom filma 'Zagorka' redateljice Biljane Čakić Veselič i razgovorom s autorom drame 'Zagorka na duplerici' Vladimirom Stojsavljevićem uz sudjelovanje glumice Marije Kohn.
 
U petak se u Zagorkinu stanu održava znanstveni skup na temu '(Vizualne) reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti' organiziran u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Slijedi u subotu likovna radionica za mlade 'Ženska kultura u fokusu – izrada plakata', na kojoj će kao predložak za izradu idejnog rješenja plakata posložiti priča o Zagorki. Radionicu će voditi studentice dizajna Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak.

Zagorkini dani završavaju u nedjelju 1. prosinca šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu koju će voditi idejna pokretačica manifestacije Slavica Jakobović Fribec.


www.skole.hr