2013-12-13 13:11:28

CARNetov sustav Loomen nadograđen videokonferencijskim alatom BigBlueButton

Dana 12. prosinca 2013. CARNetov sustav za udaljeno učenje Loomen nadograđen je novim modulom, videokonferencijskim alatom BigBlueButton. Riječ je o alatu otvorenog koda koji omogućava web komunikaciju i kolaboraciju korisnika unutar sustava Loomen a ima odlike stolnih videokonferencija.

Osnovne karakteristike alata su povezivanje putem govora i slike, mogućnost dijeljenja zaslona računala, prijenos i dijeljenje dokumenata, mogućnost javnog i privatnog chata te ne manje važno, mogućnost snimanja događanja. Snimke se pohranjuju na CARNetovom poslužitelju i dostupne su predavačima za daljnje korištenje.

Alat je namijenjen individualnom sudjelovanju korisnika pri čemu se svi sudionici nalaze online, u virtualnoj sobi. Prikladan je za održavanje predavanja na daljinu, održavanje webinara, konzultacija, sastanaka timova i drugih događanja u obrazovnom procesu u kojima sudionici mogu biti fizički udaljeni. Ukoliko je riječ o većem broju korisnika, kao što je to kod održavanja webinara, polaznicima se obično ne omogućava korištenje slike i zvuka a komunikacija između predavača i polaznika odvija se putem chata.

BigBlueButton nalazi se na popisu aktivnosti i resursa te ga nastavno osoblje može vrlo jednostavno integrirati u vlastiti tečaj na sustavu Loomen.  Više o korištenju BigBlueButtona pogledajte ovdje.

Nadamo se da ste u novom alatu već sada prepoznali mogućnost korištenja i primjene u nastavi te vas pozivamo da ga testirate u vašim tečajevima. Ukoliko još uvijek nemate otvoren tečaj na sustavu Loomen ispunite Zahtjev za izradu vlastitog tečaja koji je dostupan na naslovnici sustava https://loomen.carnet.hr/.

Korištenje BigBlueButtona još uvijek je u eksperimentalnoj fazi te su moguće određene poteškoće. Sve primjedbe i zapažanja bit će nam izuzetno korisne a možete ih poslati putem e-maila na loomen@carnet.hr.


www.skole.hr