2014-01-02 11:46:30

Kroatien Kreativ 2013 uspješno priveden kraju

Festival Kroatien Kreativ, službeno otvoren u ožujku na Sajmu knjige u njemačkom Leipzigu, uspješno je priveden kraju, a tijekom devet mjeseci njegova trajanja održano je gotovo stotinjak događanja kojima je diljem Njemačke predstavljena kultura Hrvatske kao nove zemlje članice Europske unije.

U organizaciji festivala Kroatien Kreativ 2013 sudjelovalo je 80 institucija i 169 umjetnika i drugih sudionika programa, te je od ožujka do danas u 53 kulturne institucije u 28 njemačkih gradova održano ukupno 91 događanje s područja medijske i vizualne umjetnosti, književnosti, kazališta, kinematografije, glazbe, kao i diskusije, predavanja i simpoziji.

U opsežnom programu književnih gostovanja sudjelovalo je tridesetak hrvatskih autora čija su djela prevedena na njemački jezik. Osim pojačane prisutnosti na međunarodnim sajmovima knjige u Leipzigu i Frankfurtu, dvadeset hrvatskih autora održalo je turneju pod nazivom "Na brodu", u sklopu koje su obišli devet njemačkih gradova. U turneji su sudjelovali Renato Baretić, Ludwig Bauer, Gordana Benić, Branko Čegec, Slavenka Drakulić, Zoran Ferić, Rujana Jeger, Zvonko Maković, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Marko Pogačar, Edo Popović, Ivana Sajko, Ivana Simić Bodrožić, Andriana Škunca, Ivana Šojat-Kuči i Igor Štiks.

Završetak festivala obilježen je i izložbom mladih studenata novog smjera medijske umjetnosti na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, pa su tako Ana Aleksandra Buković, Andreja Jandrečić, Michel Mesarić, Liberta Mišan i Sara Salamon dobili priliku predstaviti svoje radove na Umjetničkoj akademiji u Berlinu.


www.skole.hr