2014-02-04 15:00:24

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014.

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014. održat će se od 7. do 23. veljače 2014. u Sočiju, u Rusiji. Ovo će biti prve Zimske olimpijske igre organizirane u Rusiji jer je Moskva, kao dio SSSR-a, 1980. bila domaćin ljetnih olimpijskih igara. Soči će ugostiti oko 2 800 natjecatelja iz više od 80 zemalja, te oko 12 tisuća predstavnika medija.

Na programu Igara je sedam zimskih sportova sa 15 sportskih grana: biatlon (pojedinačno, sprint, dohvatna utrka, štafeta, masovni start), bob (bob i skeleton), curling, hokej na ledu, sanjkanje, klizanje (umjetničko klizanje, brzo klizanje – kratke staze, brzo klizanje), skijanje (alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijsko skijanje, skijaški skokovi i snowboard).

Objekti za ZOI Soči grupirani su u mjestu Adler na obali Crnog Mora i 30 km udaljenom planinskom području Krasnaja Poljana. Udaljenosti među olimpijskim objektima na ZOI Soči 2014. bit će tako najkraće u povijesti zimskih Igara.

Također prvi puta u povijesti zimskih Igara sve dvorane za sportove na ledu smještene su u Olimpijskom parku. Tu se nalaze Bolshoy Ice Dome (hokej na ledu muški), Shayba Arena (hokej na ledu žene), Olimpijski stadion Fisht (svečano otvaranje i zatvaranje), Ice Cube (curling), Iceberg Skating Palace (umjetničko klizanje i brzo klizanje na kratkim stazama) i Adler Arena (brzo klizanje). Pored samog Olimpijskog parka nalazit će se Glavni medijski centar, Olimpijsko selo te hoteli za novinare i ostale akreditirane osobe.

Do planinskog područja, 48 km udaljenog od Olimpijskog parka, posjetitelji Igara pristizat će novoizgrađenom cestom ili željeznicom. Na tom su području RusSki Gorki Jumping Center (skijaški skokovi i nordijska kombinacija), Sliding Center Sanki (bob, sanjkanje, skeleton), Rosa Khutor Alpine Center (alpsko skijanje), Rosa Khutor Extrem Park (snowboard, slobodno skijanje) i Laura Cross-country Ski & Biathlon Center (biatlon i skijaško trčanje).

Medalje će se se dodijeliti 98 puta. Nove dicipline na programu Igara su skijaški skokovi za žene, ekipno natjecanje u umjetničkom klizanju, ski half-pipe (akrobacije u snježnom polucilindru), skijanje slopesyle, snowboard slopestyle, mješovita štafeta u biatlonu, paralelni slalom u snowboardu i štafeta u sanjkanju.

 

Soči, grad u ruskoj regiji Krasnodar, proteže se na 147 km obale Crnog Mora. Njegovih 400 tisuće stanovnika su pripadnici više od 100 etničkih skupina, zbog čega je Soči grad s najraznovrsnijom kulturom u Rusiji. Njegova povijest seže u doba Bizantskog carstva, kada su se stanovnici obale Crnog Mora nazivali Sočima.

Odluka o domaćinstvu Igara donesena je na zasjedanju MOO-a 4. srpnja 2007. u Gvatemali. Druga dva kandidata za organizaciju Igara bili su austrijski Salzburg i južnokorejski Pyeongchang.

 

Hrvatska na ZOI 2014

Iz zagrebačke Zračne luke danas, 4.02.2014., posebnim letom u Soči otputovala je glavnina Hrvatske olimpijske delegacije sa 26 članova među kojima je i svih 11 sportaša.

Hrvatski će sportaši u Sočiju nastupiti u alpskom i nordijskom skijanju te snowboardu, a najbrojniji su alpinci sa čak osam prestavnika. Predvodi ih osvajač triju srebrnih olimpijskih medalja Ivica Kostelić koji će 7. veljače na ceremoniji svečanog otvaranja Igara nositi hrvatski barjak. Pored njega u Sočiju će od naših alpinaca nastupiti i Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić i Sebastian Brigović te dvije djevojke Andrea Komšić i Sofija Novoselić.

Prvi put na zimskim olimpijskim igrama Hrvatska će imati natjecatelja u snowboardu, a to će biti Zagrepčanka Morena Mlakar. U natjecanju trkača skijaša nastupit će Edi Dadić i Vedrana Malec koja će nositi zastavu na svečanosti zatvaranja Igara.

 

Sve informacije o ZOI 2014 moguće je pratiti na http://www.sochi2014.com/en, te putem društvenih mreža: Facebook, Twitter, Flickr, You Tube.

Više o povijesti Olimpijskih igara moguće je pročitati na http://www.skole.hr/veliki-odmor/sport?news_hk=5300&news_id=2964#mod_news, a u tekstu na http://www.skole.hr/ucenici/os_nizi?news_id=7284#mod_news o olimpijskim medaljama.


www.skole.hr