2014-03-04 12:41:34

Škole diljem Hrvatske, priključite se akcijama Zelena i Plava čistka

Već treću godinu u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka, a kao novitet ove godine će se provoditi i Plava čistka. Zelena čistka u 2012. i 2013. godini okupila je preko 90 000 volontera, postavši time najveća ekološka akcija u Hrvatskoj. Pozivaju se svi zainteresirani da postanu dio svjetskog pokreta Let's do it!, kao i Let's do it Mediterranean, u koje se do sada već uključilo 108 zemalja svijeta i preko 8,5 milijuna volontera.

U akcijama možete sudjelovati na više načina – kao pojedinac, grupa, organizacija ili obrazovna institucija.

Što je Zelena a što Plava čistka?

Akcija Zelena čistka organizira se u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2014. a u Hrvatskoj će se održati u subotu, 26. travnja 2014. godine. Zelena čistka akcija je u kojoj se čisti naš okoliš, gradske površine, šume, planine, rijeke i jezera. Cilj je nedvosmislen i jednostavan: da se kroz druženje i entuzijazam očisti svijet i Lijepa naša te promijeni odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi.

* Provođenje akcije Zelena čistka je za obrazovne institucije predviđeno u petak, 25. travnja 2014.

Širenje svijesti građana o potrebi zaštite okoliša i mora, uz koje i od kojeg se živi, cilj je regionalne podakcije Let's do it Mediterranean - Plava čistka. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se brizi za okoliš u tom aspektu posveti dovoljno pažnje. Akcija Plava čistka provoditi će se u subotu, 10. svibnja 2014..

* Provođenje akcije Plava čistka je za obrazovne institucije predviđeno u petak, 9. svibnja 2014.

Kako se obrazovna institucija može uključiti u ove akcije?

Jedan od glavnih ciljeva projekta Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš je osvješćivanje pravilnog odnosa prema okolišu te odgoj i obrazovanje za isti. Škole su ključni saveznici čistog okoliša i mogu pomoći da Lijepa naša bude čista i time još ljepša.

Akciju je moguće podržati na brojne načine:

prijaviti se na akciju i olakšati inicijatorima organizaciju čišćenja sudjelovati u organiziranim događajima ili preuzeti organizaciju nekog događanja u svojoj školi i/ili naselju (na dan čišćenja organizirati s kolegama i učenicima čišćenje školskog dvorišta, uključiti roditelje učenika i susjede…) potaknuti učenike da kartiraju, uputiti ih da budu pažljivi prilikom šetnji i upozore ako su pronašli kakvo divlje odlagalište a zatim ga zajedno staviti na kartu otpada, posvetiti školski sat Prirode i društva/Geografije ili sličnog predmeta ovoj akciji proširiti glas o akciji, postaviti plakate inicijative Zelena čistka na školska mjesta oglašavanja ili link kampanje (http://www.zelena-cistka.org/) na internetskoj stranici škole.

Škole se pozivaju da popune Obrazac za sudjelovanje.

Za više informacija o načinu uključivanja, moguće se javiti na mail skole@zelena-cistka.org.

Web stranica kampanje: www.zelena-cistka.org

FB stranica kampanje: https://www.facebook.com/ZelenaCistka

Twitter: https://twitter.com/ZelenaCistka


www.skole.hr