2014-03-06 13:36:14

Potpisan program kulturne suradnje između Turske i Hrvatske

Program suradnje između Hrvatske i Turske, u području kulture i umjetnosti, potpisali su jučer u Ankari, hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i turski ministar kulture i turizma Omer Celik.

"S veseljem podržavamo otvaranje Turskog kulturnog centra u Zagrebu koji će omogućiti približavanje Turske i Hrvatske, ali i drugih zemalja u Europskoj uniji i regiji", rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom potpisivanja Programa suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske u područjima kulture i umjetnosti za razdoblje 2014.–2016.
 
"Program suradnje posebno se odnosi na suradnju u području kulturne baštine i njezine obnove te rad na manuskriptima koji pripadaju zajedničkoj povijesti", rekla je ministrica Zlatar Violić.
 
Veliko zadovoljstvo potpisivanjem Programa suradnje iskazao je i turski ministar Çelik posebno naglasivši suradnju na području suvremene umjetnosti, osobito filma, izvedbenih umjetnosti i književnosti.
 
Kako se navodi u priopćenju, Program suradnje potpisan je u skladu s Ugovorom između hrvatske i turske vlade o prosvjetnoj i kulturnoj suradnji iz 1996. godine i nastavno na Program između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o suradnji u području obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, mladeži i športa potpisanim 2006. godine, a u želji za promicanjem i jačanjem suradnje između dviju zemalja u područjima kulture i umjetnosti.
 
Posjet Republici Turskoj počeo je polaganjem vijenca na grom Mustafe Kemala Atatükra, a u sklopu radnog dijela održan je i sastanak u razvojnoj agenciji TIKA kojemu su prisustvovali pomoćnica ministrice Sanja Šaban i saborski zastupnik Goran Beus Richemberger.
 
Tom je prigodom dogovorena suradnja na području razmjene stručnjaka za obnovu kulturne baštine. Turski stručnjaci za obnovu baštine tako će sudjelovati u realizaciji obnove hamama u Maškovića Hanu, a hrvatski stručnjaci sudjelovat će u istraživanju palača iz doba Dioklecijana u Antiohiji i Nikomediji, stoji u priopćenju.


www.skole.hr